fbpx

Obama tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji ni jednom nije spomenuo pitanje ljudskih prava

Američki predsjednik Barack Obama završio je u subotu posjet Saudijskoj Arabiji gdje nije postavljao pitanje ljudskih prava, ali se sastao s aktivisticom za ljudska prava upravo na dan kada Saudijke prkose zakonu koji ženama u toj zemlji, jedinoj na svijetu, brani upravljanje motornim vozilima.

Prije polaska za Sjedinjene Države Obama se u svome hotelu u Rijadu sastao s liječnicom Mahom al-Munif kojoj je nedavno State Department dodijelio priznanje “hrabrih žena”.

Maha al-Munif voditeljica je saudijskog nacionalnog programa za sigurnost obitelji koji je utemeljila 2005. u borbi protiv obiteljskog nasilja i zlostavljanja djece u toj naftnoj monarhiji. U Washington nije mogla doputovati početkom ožujka da primi nagradu

Pozirajući fotografima uz Mahu al-Munif, Obama je pozdravio njezin “trud da uvjeri Saudijce kako je riječ o dugoročno važnom pitanju” te dodao “Ponosimo se vama i zahvalni smo vam za rad koji ovdje obavljate”.

Obama je u petak navečer s kraljem Abdalahom razgovarao o taktičkim razlikama u pristupu određenim pitanjima koja su zadnjih mjeseci izazvala trvenja između Washingtona i Rijada, o građanskom ratu u Siriji i pregovorima o iranskom nuklearnom programu. Nije, međutim, u razgovoru s domaćinom potaknuo pitanje ljudskih prava, kazao je visoki američki dužnosnik. Organizacije za ljudska prava kao što je Amnesty International, pozvale su Obamu da pritisne Saudijsku Arabiju kako bi to ultrakonzervativno kraljevstvo prestalo “gušiti slobodu izražavanja (…) dokinulo diskriminaciju žena i manjina te sve oblike mučenja”.

Američki dužnosnik rekao je novinarima da je Obama sa saudijskim suverenom razgovarao o geopolitičkim pitanjima.

Sastanak američkog predsjednika s aktivisticom al-Munif održan je upravo na dan kada Saudijke sjedaju za upravljač motornog vozila prkoseći zakonu koji im to izričito zabranjuje.

“Odabrali smo jedan dan u mjesecu za našu kampanju. Ovaj mjesec taj se dan poklopio s posjetom predsjednika Obame”, izjavila je aktivistica Madiha Al-Adžruš. Saudijke tri desetljeća traže pravo na upravljanje motornim vozilima u zemlji koja primjenjuje krajnje strog oblik islama i jedina je država u svijetu koja to ženama brani.

Amnesty je pozvao Obamu da “izrazi zabrinutost zbog diskriminacije žena” i pozvao ga da odabere upravo ženu za vozača tijekom posjeta Rijadu.

Obama bi trebao u subotu navečer doputovati u Washington po završetku šestodnevne turnejepo Europi gdje je sudjelovao na dva summita posvećena napose ukrajinskoj krizi. Obamu je u Rijadu u petak navečer nazvao ruski kolega Vladimir Putin kako bi s njime razgovarao upravo o rješavanju ukrajinske krize.

Izvor: Index.hr