fbpx

Obećanje po četvrti put: Mocire do početka školske godine

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović bio je u Zadru prije godinu dana, pokušavajući rasplesti agoniju izgradnje Centra “Mocire”. Ministar je tada izjavio da je 95 posto zgrade dovršeno, da je u nju utrošeno 45 milijuna i 524.000 kuna, te da ima jednako toliko razloga da djeca s posebnim potrebama „već sutra budu u građevini“ koja je na čekanju od rujna 2010. godine.

Fazno preuzimanje

Jovanović je zamolio gradonačelnika Zvonimira Vrančića da se omogući fazno preuzimanje objekta i useljenje vrtića „Latica“ i OŠ “Voštarnica“ ne čekajući izgradnju sportske dvorane. Od Ministarstva gospodarstva je tada zatraženo da se ugovor o gradnji s posrnulog „Alcoma“ prebaci na tvrtku „Abes”.

Međutim, Ministarstvo gospodarstva je konstatiralo da se to protivi Zakonu o javnoj nabavi, pa se godinu dana poslije ponovno govori o „početku iduće školske godine“ kao roku do kojega će ovaj ukleti objekt konačno biti dovršen! Što se radilo u proteklih godinu dana?

– Nadzorni inženjer je popisao sve štete nastale na objektu, te izradio troškovnik koji sadrži procijenjenu štetu, te vrijednost nezavršenih i potrebnih novih radova. Koncem veljače su u Zadru bili inženjeri Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva socijalne politike i mladih, nadzorni inženjer i predstavnik gradske uprave, pa su zajednički pretresli svaku stavku tog troškovnika čija će ukupna vrijednost biti uskoro poznata, kaže gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić, dodajući da će po grubim procjenama za dovršetak objekta trebati između pet i šest milijuna kuna.

Nagodba za ‘Alcom’

Nekić objašnjava da je „Alcom“ u međuvremenu išao u predstečajnu nagodbu, te da je sada financijski kosolidiran, pa u Gradu Zadru očekuju da će nakon prihvaćanja troškovnika Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pozvati „Alcom“ u pregovarački postupak radi dovršenja „Mocira“.

Ne uspiju li ti pregovori, Nekić kaže da će troškovnik poslužiti kao temelj nove, ovog puta otvorene javne nabave kroz koju će biti izabran novi izvođač radova. No, što je s rokovima?

– Predstavnici svih strana uključenih u izgradnju Centra „Mocire“ apsolutno su uvjereni da će sve biti završeno do početka sljedeće školske godine. Pogotovo s obzirom na to da je preostao jako mali opseg radova, te da nije riječ o nekakvoj velikoj sportskoj dvorani čija bi izgradnja dugo trajala, kaže pročelnik Nekić.

Ostvari li se njegova prognoza, oko 50 milijuna kuna vrijedan objekt će biti „gotovo završen“, poprilično devastiran i neuseljen – točno četiri godine.

Raspodjela troškova opreme

Pitanje je i kako će biti raspodijeljeni troškovi nabavke opreme za „Mocire“. Bude li dogovoren omjer koji je vrijedio za objekt, Ministarstvo socijalne politike i mladih bi platilo 50 posto potrebne opreme, Ministarstvo znanosti 31, a Grad Zadar preostalih 19 posto. Svojedobno je bila otvorena i mogućnost da “svatko financira svoje”:

Ministarstvo znanosti opremu za školu procijenjenu na 1,6 milijuna, a Grad Zadar opremu za vrtić vrijednu milijun kuna, dok bi opremu za budući stacionar i radne prostore financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih.

– Do useljenja treba osigurati najnužniju opremu, ali je sigurno da OŠ „Voštarnica“ i Dječji vrtić „Latica“ dio opreme koju sada imaju mogu unijeti i u nove prostore, kaže pročelnik Joso Nekić.

 Izvor: Slobodna Dalmacija