fbpx

Odjel za alkoholizam PB Ugljan – popunjen

Ako je suditi prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije objavljenim početkom veljače ove godine, od zemalja balkanske regije, najviše alkohola prosječno, godišnje popiju Hrvati. Je li taj podatak točan, zašto se pije i kada to postaje bolest? Na tu temu razgovarali smo s uglednim i poznatim zadarskim psihologom, specijalistom kliničke psihologije, ravnateljem Psihijatrijske bolnice Ugljan i terapeutom u zadarskom Klubu liječenih alkoholičara, dr.sc. Mladenom Mavarom.

*Jesmo li doista neslavni rekorderi po konzumiranju alkohola?

To su nekavi pokazatelji koji se zadnje vrijeme spominju.

*Kad je osnovan Klub liječenih alkoholičara u Zadru? Koliko trenutačno broji članova i tko sve s njima radi?

Možda je potrebno za početak objasniti da je Klub liječenih alkoholičara organizacija, u koju dolaze osobe koje boluju od alkoholizma, članovi njihovih obitelji i članovi terapijskih timova koji svi zajedno rade na liječenju svojih članova, na temelju prihvaćenog principa da je za to potrebna apstinencija. Dakle, okuplja građane koji se liječe ili su liječeni od alkoholizma te su u postupku rehabilitacije i resocijalizacije kao i članove njihovih obitelji. Svaka obitelj i pojedinac koji imaju poteškoće izazvane alkoholom mogu postati članovima Kluba i za to ne postoje nikakvi uvjeti. Klub liječenih alkoholičara prihvaća za alkoholizam koncept bolesti. Čuvanje apstinencije jedan je od bitnih činitelja u liječenju, ali Klub nema za temeljni zadatak čuvanje apstitnencije svojih članova, već nastojanje da članovi prihvate novi oblik ponašanja.

Klub liječenih alkoholičara Zadar osnovan je 1967. godine te od tada u kontinuitetu djeluje. Posljednjih četiri godine kroz Klub je prošlo oko 40 članova, međutim jedan dio članova dolazi jedan vremenski period, najčešće nakon liječenja te nakon nekog vremena odustaje, dobrim dijelom kako se pokazalo nakon recidiva. Klub sada okuplja oko 20-tak članova koji redovito dolaze na sastanke te uglavnom uspješno apstiniraju. Sastanci se održavaju svaku srijedu u 18 sati i s članovima rade dva terapeuta.

*U jednom ste nam razgovoru spomenuli da je posljednjih godina sve veći broj žena koji se bore s tom vrstom ovisnosti?

Žene su podložne stresnim stanjima i strahovima u bezizlaznim situacijama jednako kao i muškarci. Iskustva su do sada pokazivala da žene većinom piju same kod kuće, manje izlaze u barove i kafiće nego muškarci. Vjerojatno zato što današanje društvo više osuđuje ženu koja pije nego muškarca. Čest uzrok ovisnosti žena o alkoholu su depresije, pa se svjesno žele omamiti.

Prema nekim istraživanjima one u 65 posto slučajeva žive same, imaju slobodnog vremena, dosađuju se, nedostaje im društvo, pa onda piju. Razdoblje između početka zloupotrebe alkohola i dolaska na kliničko liječenje u žena je znatno kraće nego u muškaraca, i u prosjeku iznosi šest do 13, a u muškaraca deset do 15 godina. U Klubu trenutačno imamo osam članica. U Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu trenutačno nemamo odvojeni ženski odjel za alkoholizam.

*Koji su najčešći uzroci i razlozi koji čovjeka gurnu u ponor alkoholizma?

Razlozi prekomjernog uživanja alkohola su razni, a ovisnost počinje u većini slučajeva kao prijateljstvo s alkoholom. Njime se pokušava uljepšati i olakšati život, učiniti ga podnošljivijim, ukloniti brige, napetosti i strah. Svatko dolazi sa svojim razlozima, a isto tako svaki liječeni alkoholičar će vam reći da je pravdanje pijenja zapravo samo poricanje ovisnosti jer priča o uzrocima podržava daljnje pijenje te ne postoji problem koji neće postati još teži uz alkoholizam.

Svatko ima svoju priču, ali je svima identično to što alkohol uništava mentalno i tjelesno zdravlje i socijalnu sferu. Iz tih razloga osim što su pojedinci oštetili svoje zdravlje, doveli su do niza problema u obitelji, materijalnu egzistenciju dovode u pitanje, imaju problema na radnom mjestu, često gube posao i imaju vrlo loš status u društvu.

*Imamo li dovoljno stručnjaka psihijatara – alkohologa, psihologa koji se bave ovim problemom. Koliko se trenutačno ljudi liječi na Ugljanu?

Stručnjaka nikad dosta, tim više što je problem alkoholizma široko rasprostranjen i zahvaća sve širu populaciju. Odjel za alkoholizam PB Ugljan ima kapacitete od 30 kreveta i dobrim djelom je stalno popunjen.

Izvor: ZL
Foto: PIXSELL