fbpx

Odvodnja zbog požara zatražila analizu iz Austrije

Zatražili smo analizu “Filcoma” koji su uzeli uzorke, i na njihovu analizu još uvijek čekamo, kaže direktor Odvodnje Ante Josip Šikić koji u daljnje radove na sanaciji ovog dijela Centra ne može dok se ne razriješi ovaj slučaj

Kada je 2005. godine potpisan ugovor o projektiranju i izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i podmorskog ispusta “Centar” u Zadru, kao sastavnog dijela projekta Jadran, ništa nije dalo naslutiti kako će desetak godina kasnije taj centar ne samo širiti nesnosan smrad istočnim dijelom grada, nego se naći čak i u policijskim priopćenjima.

Naime, zadarska policija završila je ovih dana kriminalističko istraživanje u Centru, nakon što je u njemu početkom ovog mjeseca izbio požar. Kako krim istrage u pravilu završe i otkrivanjem krivca, u ovom slučaju kaznenu prijavu zaradio je 34-godišnji austrijski državljanin kojeg policija sumnjiči da je izvodeći radove na postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda, zbog nestručnog rukovanja izazvao požar na filteru unutar postrojenja.

U požaru je prouzročena veća materijalna šteta koja je na početku bila procijenjena na oko 20 tisuća kuna, no do kraja istrage policija je došla do puno većeg iznosa, pa šteta kako doznajemo, iznosi oko 100 tisuća kuna.

Zadarsku Odvodnju to, međutim, neće koštati ništa, tvrdi njezin direktor Ante Josip Šikić, koji je pomalo ostao iznenađen kad je jučer čuo za kaznenu prijavu koju je policija podigla protiv djelatnika austrijske tvrtke “Filcom”.

Odvodnja je, naime angažirala ovu austrijsku tvrtku od koje je i naručila tri filtera u vrijednosti od 60 tisuća kuna, a koji su u praksi pokazali dobre rezultate i koji su trebali jednim dijelom riješiti neugodne mirise koji su se širili iz Centra.

– Do požara je došlo 10 dana nakon što su ljudi iz austrijske tvrtke bili tu i postavili jedan od tri filtera. Pogon dehidracije mulja gdje su filteri trebali biti postavljeni nije bio u funkciji, a struja je bila odspojena. Zatražili smo analizu “Filcoma” koji su uzeli uzorke, i na njihovu analizu još uvijek čekamo, kaže Šikić koji u daljnje radove na sanaciji ovog dijela Centra ne može dok se ne razriješi ovaj slučaj, no na kompletnom rješavanju problema s Centrom se, ističe Šikić, intenzivno radi, no s time će u javnost izići tek po finalizaciji cijelog postupka.

Izvor: Zadarski list/ZDanas