fbpx

Otoci na koje nitko ne može doći

Brzobrodska sezonska linija 9141 Pula – (Unije – Susak) – Mali Lošinj – (Ilovik – Silba) – Zadar, koju je lani održavala Jadrolinija, a nekoliko godina prije Linijska nacionalna plovidba iz Splita, definitivno se ukida. Potvrdio je to kapetan Ivan Franičević, ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet, pojasnivši da „održavanje predmetne linije zbog izmjena pozitivnih propisa i prihvaćanja pravne stečevine Europske unije više ne može financirati Agencija za obalni linijski pomorski promet iz dijela proračuna za financiranje redovitog javnog prijevoza pa se, shodno tome, za tu liniju i ne može raspisati natječaj niti odabrati brodara koji bi je održavao”.

Sezonske linije, navodi dalje kapetan Franičević, ne koriste se u cilju trajnog i redovitog povezivanja otoka s kopnom i otoka međusobno, a Agencija može financirati samo one linije koje cijele godine povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno. Razriješene su tako sve dvojbe i nagađanja što će se ovoga ljeta događati s tzv. turističkom linijom kojom su u Zadar stizali mnogobrojni gosti iz Istre, Slovenije i sjeverne Italije. Međutim, ističu u Agenciji, brzobrodska veza između Pule i Zadra ipak se može održavati, ali po komercijalnim uvjetima, odnosno – bez državnih subvencija.

Za Zvonka Šupu, direktora Turističke zajednice Grada Zadra, vijest o ukidanju jedine brodske linije koja spaja sjevernu Dalmaciju i istarski poluotok ravna je katastrofi.

– Partneri i naši gosti ne mogu vjerovati da su otoci tako loše međusobno povezani. Ta je linija uvijek bila puna i mislim da ćemo svi osjetiti njeno ukidanje, ne samo financijski. Ali, ne bi trebalo ostati na tome, mislim da bismo svi zajedno, od resornog ministarstva do Hrvatske turističke zajednice i naših regionalnih zajednica, morali pronaći neko rješenje. U suprotnom, što će nam promidžba, što će nam prirodne ljepote kojima se hvalimo, što će nam otoci na koje nitko ne može doći.

Izvor: Zadarski list