fbpx

Padaju investicije, izvoz i potrošnja kućanstava, a državna potrošnja raste!

Državni zavod za statistiku objavio je službene podatke o BDP-u u četvrtom kvartalu 2013. godine.

Bruto domaći proizvod u četvrtom je tromjesečju 2013. realno manji za 1,2% u odnosu na isto tromjesečje 2012., čime je potvrđena prva procjena objavljena krajem veljače.

Time BDP Hrvatske praktički pada već dvadeset kvartala zaredom, ako izuzmemo blagi oporavak iz drugog i trećeg kvartala 2011. godine koji je na razini statističke pogreške. Prema procjenama, realni BDP je od početka krize u minusu 15 posto.

Padaju investicije, izvoz i potrošnja kućanstava, ali državna potrošnja raste!

Izdaci za potrošnju kućanstava u četvrtom tromjesečju 2013. pali su za 1,8%. Pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je 3,3%. Izvoz roba i usluga pao je za 3,8%, ponajprije zbog pada robnog izvoza za 5,6%. Uvoz roba pao je za 5,0%. Uvoz roba i usluga pao je za 4,4%.

Izdaci za potrošnju države u posljednjem kvartalu 2013. porasli su za 1,2%.

Najveći doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju 2013. ostvaren je manjim uvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom izvoza roba.

Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realnog rasta BDP-a bio je negativan (1,6 postotnih bodova), dok je doprinos neto inozemne potražnje bio pozitivan (0,4 postotnih bodova).

Bruto dodana vrijednost (BDV) u četvrtom tromjesečju 2013. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno je manja za 0,8%.

Na realni rast BDV-a utjecao je rast bruto dodane vrijednosti zabilježen u ovim djelatnostima: Stručne, znanstvene, tehničke, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (za 1,1%) i Ostale uslužne djelatnosti (za 0,4%) u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

BDP diže turizam, spušta ga prerađivačka industrija

Najveći doprinos rastu BDP-a u četvrtom tromjesečju 2013., kao i na godišnjoj razini, ostvaren je u djelatnosti Pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti Prerađivačka industrija .

Na godišnjoj razini BDP je realno manji za 1,0% u 2013. u odnosu na 2012.

Izdaci za potrošnju države na godišnjoj razini porasli su za 0,5%. Na godišnjoj razini BDV je u 2013. u odnosu na 2012. realno manja za 0,7%.

 

Izvor: Index.hr