fbpx

Pepelnicom započinje četrdesetodnevna priprava za Uskrs

Danas je Čista srijeda ili Pepelnica. Ovim danom započinje četrdesetodnevna priprava za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Srijedom pred prvu nedjelju korizme želi se upravo izbrojiti 40 dana do srijede u Velikom tjednu nakon koje dolazi Veliki četvrtak, početak svetog Vazmenog trodnevlja koji je vrhunac cijele liturgijske godine.

O korizmenom vremenu razgovarali smo sa zadarskim profesorom liturgike, mr. don Darijom Tičićem.

* Zašto pepeo i Pepelnica?

– Još u stara vremena ljudi su koristili pepeo da bi iz njega dobili lužnatu tvar koja je pročišćavala. Inače, u općoj kulturi reći nekom da se pospe pepelom znači razotkriti sam sebi svoja nedjela i za njih tražiti oproštenje. Baš zato Crkva ovim simboličnim obredom želi na početku Korizme započeti 40-dnevni hod samorazotkrivanja i traženja oproštenja. Stoljećima obredna formula koja glasi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti” nekako je isijavala bolnu istinu o čovjekovoj prolaznosti, ali doslovce, od praha k prahu. Nekako u današnje doba i nije na odmet prozrijeti u ovakvu dimenziju čovjekova života. Ipak, koncilska obnova liturgije “skovala” je i drugu obrednu formulu “Obrati se i vjeruj Evanđelju”. Ova posljednja daje novo svjetlo onoj prvoj. Čovjek nije samo prah i pepeo, nego i stvorenje koje svoju vlastitu proslavu i dostojanstvo može otkriti jedino u Kristu. Krist je prosvjetitelj čovjeka i njegovo svjetlo prožima svakoga koji mu se otvori.

* Trebamo li se u korizmi obvezno nečega odreći?

– Čini mi se da mnogi na tome zapnu i to im postane kamen o kojeg se razbiju već prvog tjedna korizme. Tako se oni “veliki” odriču čokolade i ostalih sitnica koje tobože uljepšavaju život. Smisao odricanja je da je čovjek slobodan i da ima svoju vlastitu volju kojom on sam upravlja. Ako se ja nečega svjesno odričem u svrhu nekog višeg cilja, ja sam pobijedio sebe i osvojio ono što mi se učinilo nedostižnim. Smisao odricanja nije u tome da patimo, nego time želimo pokazati da smo “šefovi” vlastite situacije. Bog na to gleda dobrim okom, jer u tome vidi da želimo i možemo nešto učiniti što će nas približiti čovjeku i njemu samome. Uz to ide svakako i molitva, kao i milosrđe prema onima koji su u potrebi. Još je Isus dok je bio s nama u tijelu, na zemlji govorio svojim učenicima da to ne čine zbog toga da ih drugi vide, nego neka ti čini budu odraz onoga što se događa zapravo u čovjekovoj nutrini. Ispada koji puta da se lakše nečega izvana odreći nego samoga sebe sa svim svojim prohtjevima.

* Što je onda zapravo smisao korizme?

– Smisao je taj da u ovom trenutku mi sami u sebi vidimo gdje smo. Već smo napomenuli da je lakše učiniti nešto izvana nego prihvatiti samoga sebe onakvima kakvi jesmo. Korizma je jednostavno hod prema natrag da bi se pošlo naprijed. Korizma je jedno određeno vrijeme omeđeno Pepelnicom i Vazmenim trodnevljem. Kroz to vrijeme pratimo hod Crkve koja kroči u ophodu s kandidatima za krštenje – katekumenima. Slušajući Božju riječ, čineći djela milosrđa, vanjske i unutarnje pokore, pripremamo se za jedinstvenu proslavu najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa.

Izvor: Zadarski list/ZDanas
Foto: Sebastian GOVORČIN