fbpx

Petaši iz Budinića prvi polaznici “Škole u prirodi”

Učenici petih razreda Osnovne škole Šime Budinića prvi su zadarski školarci koji su bili na “Safariju na Velikom blatu”. Radi se o Školi u prirodi koju provodi Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.

Ornitološki rezervat kao učionica pokazao se odličnim načinom učenja za ove petaše koji su u subotu bili na Velikom blatu sa svojom profesoricom iz biologije Anitom Mustać, profesoricom iz engleskog Fani Paleka, ornitologom dr.sc. Gordanom Lukačem i biologinjom mr.sc. Moranom Bačić, stručnom voditeljicom Natura Jadere.

Nakon uvodnog predavanja edukatora i upozorenja o pravilima ponašanja u zaštićenom dijelu prirode, učenici su promatrali ptice dalekozorima i teleskopima s ornitologom Lukačem. Bačić ih je kroz igru “Kamuflaža” učila o prilagodbi ptica na let i prehranu – zašto imaju različite kljunove i kako se preko samog oblika kljuna može zaključiti što ptica jede. Djeca su uživala u prirodi, a nije ih smetala ni kišica, već su se svi skrili u promatračnicu i nastavili s “učenjem”.

– Škola u prirodi je jedan od bitnih, ali na žalost, rijetkih oblika poučavanja izvan učionice koja omogućuje učenicima kritičko promatranje, razumijevanje međusobne ovisnosti prirode i ljudi, proučavanje znanstvenih načela, upoznavanje njihove prirodne baštine i slično. Predstavlja oblik učenja o užem i širem zavičaju, bioraznolikosti, flori i fauni, pri kojem daleko od gradske buke, učenici mogu naučiti od prirode ‘uzeti’ sve što je dobro, a da je ujedno i sačuvaju, kaže Bačić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas