fbpx

Piše u zakonu: HDZ se mogao osloboditi kazne da je prijavio Sanadera

Tomislav Karamarko našao se u nevjerojatnoj situaciji. Istovremeno se može pohvaliti da je sudjelovao u prikupljanju dokaza protiv svog prethodnika na čelu HDZ-a, ali i same stranke, i to je onaj dio kada o sebi i svojoj ulozi u aferi Fimi media govori pohvalno, no u isti mah, šefa HDZ-a muči što je i stranka osuđena, i to na popriličnu novčanu kaznu te oduzimanje protupravne koristi. Nemoguća pozicija. Karamarko mora biti i prav’ i kriv, istražitelj i branitelj, sve odjednom. Tako je to valjda kada su političari policajci.

Pošteni članovi i korumpirani lideri

Premda je teško vjerovati da Karamarko ne zna što piše u Kaznenom zakonu, Zakonu o kaznenom postupku i Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, sada svom članstvu presudu prikazuje kao paljenje na lomači i stigmatiziranje svih članova HDZ-a. A ima tu i poštenih ljudi, kaže. Zapravo većina. Dvjesto tisuća. Moguće i više. Sve pet, samo je problem što su u zatvoru zaglavili upravo oni koji su stranku vodili, a ne oni koji na stranačkim skupovima viju zastave i plješću premudrom vodstvu.

Premda povjesničar, Karamarko je u svojoj dugoj javnoj karijeri obnašao i dužnosti načelnika Policijske uprave, šefa SOA-e te ministra unutarnjih poslova. Sve su to radna mjesta koja za sobom povlače i poznavanje zakonskih odredbi. Možda smo se prevarili. Moguće da za sve te visoke funkcije poznavanje zakona i nije potrebno. A moguće i da je Karamarko znanje imao pa ga je negdje usput pogubio, što bi bilo strašno, budući da mu je nešto oko odredbi i kažnjavanja stranke mogao prišapnuti i tajnik Milijan Brkić Vaso, desna ruka iz SOA-e, policajac specijalac i pomoćnik ravnatelja policije.

Zašto Karamarko nije lijepo uzeo par tih članaka pa onda prestravljenom članstvu pojasnio da nije to stigmatizacija nego da tako piše u Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela?

HDZ se mogao izvući – teoretski

Evo članak 4. koji definira odgovornu osobu. To je fizička osoba koja vodi poslove pravne osobe ili joj je povjereno obavljanje poslova iz područja djelovanja pravne osobe. Članak 5. kaže da se odgovornost pravne osobe temelji na krivnji odgovorne osobe.

Sudili su predsjedniku stranke, tajniku, blagajnici, sve dakle odgovornim osobama u pravnoj osobi, koja je i sama imala korist od izvlačenja sredstava. U takvoj situaciji nemoguće je i da pravna osoba bude pošteđena kaznene odgovornosti. Ipak, Zakon je predvidio i tu situaciju.

Naime, u članku 12.a navodi se da se pravna osoba koja je prijavila kazneno djelo odgovorne osobe prije njegovog otkrivanja ili prije saznanja da je djelo otkriveno, može osloboditi kazne. Dakle, da je HDZ kao pravna osoba denuncirao Mladenu Bajiću svog predsjednika Ivu Sanadera, desnu ruku Mladena Barišića, glasnogovornika Ratka Mačeka i ostalu bratiju, sud bi imao zakonsko uporište da HDZ oslobodi krivnje. No, kako znamo, to se nije dogodilo i vjerojatno je nezamisliv scenarij po kojem će pravna osoba prijavljivati odgovornu osobu za kaznena djela prije otkrivanja kaznenog djela. Evo, Jadranka Kosor ništa nije primijetila. A Sanaderu je bila izuzetno bliska dok je ovaj mažnjavao pare iz proračuna. Ne vidi, ne čuje, samo je bila tu. Predsjednica stranke, saborska zastupnica. Kerumova i Nevenkina najbolja prijateljica. Ni njoj sad nije lako. I nju boli, kao i Karamarka.

Zakon brani ukidanje stranaka, a za ostale pravne osobe predviđa zabranu djelatnosti opasnih po život, zdravlje, sigurnost i gospodarstvo

HDZ-u je Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela zapravo išao u prilog jer za tijela lokalne uprave i stranke ne predviđa ukidanje, kao za ostale pravne osobe i kao što se dogodilo Fimi mediji Nevenke Jurak.

HDZ-u, a i ostalim strankama, čak ne mogu zabraniti ni obavljanje djelatnosti na određeno vremensko razdoblje kao drugim pravnim osobama. Zakon kaže da se zabrana obavljanja djelatnosti može izreći ako bi daljnje obavljanje određenih djelatnosti ili poslova bilo opasno po život, zdravlje ili sigurnost ljudi ili imovine ili za gospodarstvo. Mnogi bi se danas u Hrvatskoj složili da i time HDZ, ali ne samo HDZ, kvalificira za zabranu djelatnosti, no kako zakon nije predvidio takvu mogućnost, debata ostaje samo na teoretskoj razini.

Ništa se promijeniti neće?

Presuda stranci i bivšem vodstvu u normalnom bi demokratskom društvu trebala značiti potop na izborima, no to se u nas sasvim sigurno neće dogoditi. Oni koji su glasali za HDZ i dalje će glasati jer u Hrvatskoj postoji tek marginalno biračko tijelo koje će svoje preferencije odrediti prema aktualnim društveno-političkim događajima. Većina je još uvijek zarobljena u Drugom svjetskom ratu i tu se još dugo neće ništa promijeniti, pogotovo što su povijesna zbivanja tema koje se Karamarko puno radije hvata od, recimo, smjernica ekonomske politike za izlazak iz krize. Premali će biti broj glasača HDZ-a koji će nakon ovakve presude zaključiti da stranka koja krade građanima nije zaslužila njihovo povjerenje.

Izvor: Index.hr