fbpx

Počela košarkaška fešta veterana

Prvi put u povijesti jučer se istovremeno zaigralo u svih pet dvorana u sklopu Športskog centra Višnjik. Treći OTP košarkaški masters veterana u dvorani Krešimira Ćosića otvorili su domaćin Pet bunara i splitski Adriatic, a radost loptanja pod obručima krenula je i u četiri male dvorane. Toliko je sastava, čak 55, da su jednostavno sve morale biti u pogonu. Organizatori su napravili odličnu pripremu pa je već od samoga dolaska gostiju iz cijeloga svijeta do prvog podbacivanja sve proteklo u najboljem redu. Dvorane i hodnici Višnjika cijelog su poslijepodneva bili puni poznatih lica iz svijeta košarke. Neki od njih su aktivni sudionici turnira, a neki su samo došli pogledati i pozdraviti stare prijatelje. Jer većina njih se nekada susretala po košarkaškim terenima diljem Europe, a nakon završetka karijera nisu se vidjeli godinama. Tako je ovo bila sjajna prilika za evociranje uspomena, ali i sklapanje novih prijateljstva. I to je, kažu svi sudionici, ono najvažnije. Rezultat je u drugom planu, iako, svima njima je sportski naboj još uvijek u krvi pa nitko ne voli gubiti. Tako su Pet bunara, jedni od favorita turnira u kategoriji preko 35 godina, pobijedili Adriatic sa 37 razlike, 79:42. Premda više nisu u formi kao nekada, bilo je tu lijepih poteza starih zadarskih majstora Komazeca, Mujagića, Šarlije, Ružića i ostalih. Posebna je poslastica bio dvoboj slavnog izraelskog Maccabija i Debeljaka. Stigli su Debeljačani s jakim snagama, te brojnom podrškom s tribina, ali i darovima za protivničke igrače, čijim su se majstorijama nekada divili. Doron Jamchy, najveća zvijezda Ponosa Izraela, bio je najtraženiji za fotografiranje. S osmjehom na licu dočekao je svaki bljesak aparata.

– Prezadovoljan sam kako smo primljeni u Zadru. Od dolaska u grad sve je fantastično organizirano i jako sam sretan što smo tu – rekao je prvi strijelac Europskog prvenstva 1985., a intervju s njim moći ćete pročitati u sutrašnjem izdanju Zadarskog lista.

U 32 minute (igra se četiri puta po osam), Maccabi je zabio čak 96 poena, uz impresivan šut izvana, posebno u prvom poluvremenu. Poslao je tako najbolju poruku zadarskoj publici da se i ovdje, iako je riječ o veteranima, ima što za vidjeti. Čak i zakucavanje, koje je izveo Andrej Zelenbaba, inače rođeni Zadranin. Debeljačani su postgli 39 poena, ali su s terena, kao i Izraelci, ispraćeni velikim pljeskom.

– Najvažnije je druženje. Bila nam je čast igrati protiv ovakvih košarkaških veličina i jako nam je drago što smo dobili priliku sudjelovati na ovom turniru. Organizacija je izvanredna – rekao je Milenko Strenja, prvi strijelac Debeljaka.

Danas od 15 sati je nova runda košarke i druženja, a turnir traje do nedjelje. U međuvremenu, organizatori su se pobrinuli da gostima osiguraju i zabavne sadržaje, te razgledavanje grada, tako da nema sumnje da će svi kućama otići puni dojmova.

Izvor: Zadarski list/ZDanas