fbpx

Politička scena Vira i dalje ne miruje

Vir je politički najnemirniji otok u Hrvatskoj. Sukob na relaciji udruge “Vir bez podjela” – načelnik Kristijan Kapović, ulazi u novu fazu. I dok članovi Udruge tvrde da su USKOK-u i DORH-u predali dokazne materijale o kriminlau u općini Vir, načelnik Kapović protiv “Vira bez podjela” podnosi prijave zbog kaznenog djela lažnog prijavljivanja.

Članovi Udruge “Vir bez podjela” na konferenciji za novinare iznijeli su niz sumnji u regularnost poslovanja Općine Vir, odnosno načelnika Kristijana Kapovića. Nezakonito nasipanje obale predsjednik Udruge Josip Bašić stavlja na prvo mjesto.

” Sumnjive donacije, financiranje sportskih klubova, čak i dobrovoljni davatelji krvi dobivaju stotinu tisuća kuna za posao od nekoliko tisuća. Kupuju se terenci od pola milijuna kuna za lovačko društvo i sve je, kažu, podređeno izvlačenju novca iz proračuna. Mi smo USKOKU predali pisane materijalne te snimljene dokaze koji terete načelnika Kapovića i dokazuju da u općini i njezinim poduzećima ima ozbiljnog kriminala. Moguće je da nakon istrage bude jasno zašto načelnika u poslovnim krugovima zovu mister 20 posto”, zaključuje Bašić.

U Udruzi smatraju da načelnika štiti ministar Zmajlović te visoki pravosudni i politički krugovi. S druge strane načelnik tvrdi da je riječ o borbi za političku prevlast na otoku. Kaže da su od 2005. članovi Udruge protiv njega podnijeli čak 200 prijava koje su se pokazale neutemeljenima te da kreće u kontranapad.

” Postoji KD za lažno prijavljivanje. Potrošeni su možda milijuni kuna u ovih deset godina rada, gomila vremena, iscrpljivale su se institucije. Umjesto da su radile pametan posao i zatvarale stvarne kriminalce, oni su se bavili tim nebuloznim i neutemeljenim prijavama”, kaže Kapović i najavljuje sudske tužbe.

“Vir bez podjela najavljuje prosvjed u Zagrebu ako državne institucije nešto ne poduzmu, a neće mirovati ni načelnik Kapović. Prema svemu sudeći, čeka nas dugo, toplo virsko ljeto.

 Izvor: HRT/ZDanas