fbpx

Posao za DORH: Linić umjesto radnika predstečajnom “Hotela Novi” spašava Orešara

Poduzetnici Bruno Orešar i Gordan Širola, koji za sobom redom ostavljaju propale tvrtke, dobili su novi poklon vladajućih u vidu produljenja roka za predstečajnu nagodbu “Hotela Novi”. Uz rok od šest mjeseci za završetak postupka, “Hoteli Novi” dobili su priliku odraditi predstojeću turističku sezonu, iako je jasno da ih ti prihodi ne mogu izvući iz dugovanja teških 3,3 milijarde kuna.

Savjetodavno vijeće Ministarstva financija je 20. veljače ove godine odobrilo produženje roka za provođenje postupka predstečajne nagodbe za dodatnih 60 dana, odnosno Orešar i Širola umjesto 120 dana sad imaju rok od 180 dana za završetak postupka predstečajne nagodbe iznova otvorenog 24. veljače. Cijela priča oko predstečajne nagodbe “Hotela Novi” tako će biti završena najranije sredinom kolovoza ove godine i to ukoliko vlasnici ne uspiju isposlovati nove odgode.

Podsjetimo, postupak predstečajne nagodbe nad “Hotelima Novi” otvoren je još 7. svibnja 2013. godine, ali je stopiran 30. srpnja 2013. godine zbog sumnji u zlouporabu predstečajnog postupka od strane vlasnika tvrtke, Gordana Širole i Brune Orešara. Ipak, 16. siječnja ove godine doneseno je rješenje o nastavku postupka.

Sami sebi duguju milijarde

U predstečajnom postupku “Hotela Novi” utvrđene su tražbine od gotovo 3,3 milijarde kuna (3.295.158.743,18 kuna), dok je osporeno nešto više od 12,2 milijuna kuna tražbina (12.203.068,00 kuna).

Zanimljivo je kako su na popisu vjerovnika i sami Orešar (204.155.040,53 kune) i Širola (207.576.466,99 kuna), ali i s njima povezane tvrtke kao što su primjerice Bijela kuća (417.548.927,55 kuna), Jadrankamen (29.221.837,02 kuna), Lir (1.341.744.598,44 kune), Novi Resort (7.084.016,46 kuna), Orbis Holding (95.061.086,80 kuna)… Kad se sve zbroji, ispada da su s ukupnim dugom od 1,7 milijardi kuna “Hotela Novi” prema s vlasnicima povezanim tvrtkama, Orešar i Širola sami sebi najveći dužnici.

Ministarstvu financija “Hoteli Novi” duguju 17.545.926,40 kuna, ali to nije sav dug prema državi jer su na popisu vjerovnika i brojne državne tvrtke, među kojima i Hrvatske vode (8.685.700,66 kuna), Hrvatske šume (214.815,84 kuna), Hrvatske ceste (20.767,00 kuna)…

Stotine milijuna kuna “Hoteli Novi”, prema popisu vjerovnika, duguju i raznim tvrtkama registriranima na Cipru, u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Belgiji te SAD-u.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog: To je jedna velika prevara!

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković za Index je prokomentirao najnoviji razvoj situacije u slučaju predstečajne nagodbe “Hotela Novi”.

“Nije upitno to što je netko odobrio hotelu da odradi turističku sezonu, nego to što je cijeli ovaj sustav predstečajnih nagodbi, što je najbolje vidljivo na ovom primjeru, jedna velika prevara. Najveći vjerovnici su povezane tvrtke, a nitko ne pita otkud taj novac. Otkud dug prema vlasnicima, Orešaru i Široli? To su nekakva jamstva, nije stvarni novac, nije ga nitko tamo donio u torbama. Jer ako su stvarno imali taj novac i uložili ga, onda ostaje nejasno kako je tvrtka propala”, kaže Butković.

Ono što posebno smeta u priči oko spašavanja “Hotela Novi” je činjenica da se spašava tvrtku bez ijednog zaposlenika, čije su nekretnine opterećene hipotekama i nerealno je za očekivati da će vlasnici doista, uzme li se u obzir godišnje prihode, uspjeti vraćati dugovanja, dok se sestrinsku tvrtku “Novi Resort”, zaduženu samo za zaposlenike, poslalo u stečaj. Ukratko, pogoduje se vlasnicima koji su preko povezanih tvrtki prikazali ogromna potraživanja, dok su radnici završili na ulici.

“Spašavaju tvrtku s nula zaposlenih, a `Novi Resort` su poslali u stečaj. Država će radnicima isplatiti tri plaće, dok im je vlasnik dužan nekih pet-šest. Postavlja se pitanje koga se ovom predstečajnom nagodbom spašava, jer nismo spasili ni jedno radno mjesto. Te radnike su namagarčili da je to čudo jedno. Prilaze mi ljudi, mole za pomoć, ali ja nažalost nemam mehanizme da im oko ovoga pomognem. Mi smo svi za spas gospodarstva, ali neka netko objasni koga se ovdje spašavalo. Kao da su vlasnici pisali ovaj zakon, a ne država”, navodi gradonačelnik Novog Vinodolskog.

A Grad Novi Vinodolski i samog gradonačelnika uoči odlučivanja o daljnjoj sudbini “Hotela Novi” nitko nije ništa pitao, iako je poznato da je Grad ranije morao tužiti resort zbog neplaćanja komunalnih doprinosa te tražio odlazak tvrtke u stečaj zbog dugovanja. Butković napominje kako nije riječ o nikakvom privatnom obračunu s vlasnicima već činjenici da se račune jednostavno mora plaćati: “Ako vam najveći gospodarski subjekt ne plaća, onda dovodite u pitanje funkcioniranje samog Grada”.

“To je jedan cirkus u kojem Grad Novi Vinodolski i ja kao gradonačelnik nećemo sudjelovati”, poručuje Butković o slučaju predstečajne nagodbe “Hotelima Novi” i dodaje: “Pozivam DORH i ostale nadležne institucije da to istraže”.

Kronologija jednog neuspjeha

Uz “Hotele Novi d.o.o.”, tvrtku otvorenu 2004. godine u čijem je vlasništvu Resort Novi Vinodolski, Orešar i Širola bili su vlasnici i istoimene tvrtke “Hoteli Novi d.d.”, osnovane 1985. godine, koja je zbog lošeg poslovanja završila u stečaju, a u čijem se vlasništvu nalazilo nekoliko vinodolskih hotela. Sestrinska tvrtka “Novi Spa Hotels & Resorts” otvorena je 2005. godine, no ni ovoj tvrtki poslovanje nije cvjetalo pa je ugašena. Od 2005. do 2007. godine je postojala i tvrtka “Hoteli Novi Management”. 2010. godine otvorena je još jedna u nizu novih povezanih tvrtki – “Novi Resort”, koja je također kasnije poslana u stečaj.

Sve to vrijeme radnike se poput loptica prebacivalo iz jedne u drugu tvrtku, a na probleme s isplatama plaća žalili su se godinama. Epilog svega je pokušaj spašavanja “Hotela Novi” u čijem su vlasništvu nekretnine opterećene hipotekama, koje će po svemu sudeći pasti u ruke Hypo banke, dok su radnici izvukli kraći kraj i nadaju se da će im država pokriti bar dio zaostalih plaća.

Velebni resort Novi u kojeg su ulupani milijuni s godinama se pokazao kao promašena investicija jer se prihodima nisu uspjeli pokriti troškovi poslovanja i vraćati krediti, a navodno je bilo i velikih problema s punjenjem kapaciteta. Također, sudeći po popisu vjerovnika koji u postupku predstečajne nagodbe imaju potraživanja prema “Hotelima Novi”, neke izvođače radova do danas nisu isplatili.

Linić jedno govori, drugo radi

“Hoteli Novi su se zadužili da to ni Bog neće vratiti. To su ti veliki poduzetnici – odnose novce, a radnici nemaju plaće”, rekao je prošle godine ministar financija Slavko Linić.

Za očekivati bi bilo da je nakon ove izjave Ministarstvo financija odlučilo stati na kraj ovom propalom biznisu, ali to nije bio slučaj. Naprotiv, Linić se odlučio na spašavanje Orešara i Širole.

Upoznati sa situacijom tvrde da ova priča pozadinu ima u riječkim poslovnim krugovima, odnosno prijateljskim odnosima Linića sa obitelji Širola. Navodno je upravo Linić davnih dana uveo Širolu u priču s hotelskim biznisom u Novom Vinodolskom.

I samog Linića smo pitali zašto se predstečajnom nagodbom spašava “Hotele Novi” (tvrtku bez zaposlenika) dok je istovremeno tvrtka “Novi Resort” (zadužena samo za zaposlenike) poslana u stečaj te radnici mjesecima nisu dobili plaće, kao i zašto je Ministarstvo odobrilo produljenja rokova za završetak predstečajnog postupka unatoč Linićevom uvjerenju da te dugove “ni Bog neće vratiti”, ali zasad odgovor na upit, poslan 25. veljače, nismo dobili.

I radnici žele stečaj “Hotela Novi”, pozivaju DORH da se pozabavi vlasnicima!

Nezadovoljni radnici tvrtke “Novi Resort” poslane u stečaj, uputili su otvoreno pismo u kojem traže da se tvrtku bez radnika “Hotele Novi” također pošalje u stečaj te upozoravaju na nepravilnosti u radu i pozivaju DORH da se pozabavi vlasnicima. Pismo radnika prenosimo u cijelosti:

“Na račun Hoteli Novi d.o.o. pristižu akontacije bookinga za sezonu, međutim Hoteli Novi d.o.o. su trgovačko društvo bez ijednog zaposlenog radnika. Svi zaposleni radnici još uvijek se nalaze na platnom spisku Novi Resort d.o.o., za koji se očekuje Rješenje Trgovačkog suda u Rijeci, kako bi radnici ostvarili pravo prijave na Zavod za zapošljavanje.

Radnici koji nisu na godišnjem odmoru uredno dolaze na posao i odrađuju poslove za Hoteli Novi d.o.o. u kojima nisu zaposleni. To znači da zarađene plaće ti isti radnici nikada neće dobiti. Može se reći da je to rad na crno koji država po svemu sudeći tolerira. Korist njihova rada imaju vlasnici koristeći besplatnu radnu snagu, a radnici bi po svemu sudeći trebali biti sretni što se prema njima odnose kao prema robovima koje još uvijek ne tuku.

25. siječnja putem Novog lista obratili smo se ministru Liniću s apelom za pomoć, ali odgovor do danas nismo dobili. Gradom kruže priče kako je objektivan razlog tomu Linićevo namještanje svog prijatelja Štroka kao novog strateškog partnera gospodi Široli i Orešaru te kao posljedica svega proizlazi produženje predstečajne nagodbe.

Zahtijevamo hitno otvaranje stečaja nad Hoteli Novi d.o.o. te pozivamo DORH da utvrdi utemeljenost navodnih potraživanja naših vlasnika, gospode Širole i Orešara, kroz sestrinske tvrtke u predstečajnoj nagodbi. Ona, navodno, iznose više od 1,7 milijardi kuna. Boreći se za preživljavanje i opstanak vlastitih obitelji ne možemo ni percipirati koliki su to iznosi, međutim realno smo u mogućnosti percipirati kako u Resortu trenutno nema ni vode ni struje. Također, s ovako neodgovornim vlasnicima kod kojih naslućujemo određene razmjere kriminala kroz predstečajnu nagodbu, naša vizija budućnosti je vrlo upitna. Naše želje su vrlo jednostavne: pošteni rad u zamjenu za zasluženu plaću. I naši ciljevi su vrlo jednostavni: opstanak naših obitelji.

Nažalost, osim neisplate plaća, postoje i druge žalosne priče o sustavnom mobingu gospođe Zvonimire Orešar prema zaposlenima. Godinama radnici trpe teror kroz opomene, uskraćivanje dijela plaće zbog navodnih skrivljenih ponašanja. Godinama žive u strahu i nadi da će teroru doći kraj. Mnogi od nas odlazili su liječniku te pod sedativima pokušavali izdržati radni dan koji je u sezoni trajao i do 16 sati. Veliki dio radnih kolega je odustao, ne izdržavši pritisak otišao.

Nezadovoljni radnici Novi Resort d.o.o.”

Radnici pisali i Liniću: Dajte nam priliku da izađemo iz ove bijede!

Ogorčeni svime što se događa u “Hotelima Novi” i sestrinskoj tvrtki “Novi Resort”, radnici su pisali i ministru financija Slavku Liniću kojeg mole da im da priliku za izlazak iz ove bijede. Kažu, ne mogu vjerovati da je Linić dao svoj blagoslov nastavku postupka predstečajne nagodbe za “Hotele Novi” kad je i sam krajem prošle godine izjavio da “ni Bog ne može vratiti dugove”. Evo što su radnici sve poručili Liniću:

Tko je Bruno Orešar?

Nekadašnja velika nada jugoslavenskog tenisa te teniski partner pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, Bruno Zvonimir Orešar, posljednjih godina medijske stupce puni poslovnim neuspjesima. Za sobom je ostavio niz propalih tvrtki, nekadašnjih poslovnih divova.

U biznis je ušao 1995. godine, kad je postao vlasnik bračkog Jadrankamena, a ušao je i u dvije, u to vrijeme iznimno uspješne splitske tvrtke, Monter i Uzor. Sve tri tvrtke odveo je u propast, a poslovanjem su se pozabavile i nadležne institucije. Sumnjiči ga se za gospodarski kriminal, zloporabu ovlasti te izvlačenje milijunskih iznosa iz spomenutih tvrtki. Sudski postupci su još u tijeku.

Ime Orešarovog partnera u “Hotelima Novi”, Gordana Širole, spominje se u nekoliko tvrtki povezanih s Orešarom. Širola je također sjedio u Nadzornom odboru uništenog Jadrankamena (baš kao i Orešarov otac Zvonimir te sestra Zvonimira, koja s dvojcem kasnije vodi hotelski biznis u Novom Vinodolskom). Tvrtke Lir, Kuk Projekt i Bijela kuća također su zajednički biznisi Orešara i Širole, a bili su i vlasnici propalog noćnog kluba Baobab na zagrebačkom Jarunu.

Izvor: Index.hr