fbpx

Predsjednik HUBOL-a: Rodilište Marine Lovrić Merzel opasno je za rodilje, novorođenčad i zaposlene!

MARINA LOVRIĆ MERZEL, sisačko-moslavačka županica i kuma ministra Slavka Linića koja je krenula u izgradnju rodilišta u Kutini, unatoč negativnom mišljenju struke i činjenici da nije dobila dozvolu od Ministarstva zdravlja, sad se pokušava izvući.

Iako je rodilište adaptirano unutar Doma zdravlja Kutina, Merzel je nedavno u priopćenju o rodilištu izjavila kako ono na kraju neće biti pod ingerencijom DZ Kutina nego će raditi u sklopu Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku.

“Mišljenje Hrvatske liječničke komore Sisačko-moslavačke županije koje je dostavljeno Domu zdravlja Kutina 30. srpnja 2012. godine je u potpunosti uvaženo. Naime, DZ Kutina je zatražio mišljenje o opravdanosti proširenja djelatnosti zdravstvene ustanove na djelatnost rodilišta, te je dobio negativno mišljenje HLK SMŽ. Rodilište u Kutini neće biti u sustavu DZ Kutina kao izvanbolnička djelatnost, već će to biti izdvojeni odjel rodilišta Opće bolnice ‘Dr. Ivo Pedišić’ Sisak. U odjelu će raditi liječnici koji i sada rade na Odjelu ginekologije i porodništva sisačke bolnice, te će kutinsko rodilište biti pod ingerencijom OB Sisak, a ne DZ Kutina”, istaknula je Lovrić Merzel u priopćenju.

Rodilište u Kutini bez operacijske sale, anesteziološke i transfuziološke službe

Međutim tim potezom županice ne rješavaju se glavni problemi vezani za rodilište zbog kojih je Hrvatska liječnička komora na kraju i dala negativno mišljenje, a isto mišljenje ima i predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, po struci ginekolog.

Glavni i osnovni problem na kojeg je HLK upozorila je taj što izvanbolničko rodilište, kakvo je ono u DZ Kutina i je, unatoč pripajanju bolnici u Sisku nema operacijsku salu, a za transfuziološku i anesteziološku službu se u slučaju komplikacija na porodu opet mora čekati da stignu iz Siska, što može biti kobno za bebu ili majku prilikom poroda.

U razgovoru za Index dr. Trpimir Goluža, specijalist ginekologije i porodništva i predsjednik HUBOL-a izjavio je kako je otvaranje izvanbolničkog rodilišta u Kutini “čin potencijalno opasan za život i zdravlje ljudi”.

“Ustanove koje nemaju stalno na raspolaganju operacijsku dvoranu, tim anesteziologa, mogućnost transfuzijskog liječenja i adekvatnog zbrinjavanja novorođenčadi i babinjača nisu prikladne za djelatnost porodništva. Dapače, one predstavljaju potencijalnu opasnost ne samo za rodilje i novorođenčad već i za sve zaposlenike koji rade u njima. Stoga je otvaranje izvanbolničkog rodilišta u Kutini, bez osiguravanja svih navedenih komponenata, čin potencijalno opasan za život i zdravlje ljudi”, rekao je dr. Goluža.

Operaciju nekad nužno dovršiti u pet minuta

Istaknuo je kako ne vjeruje da će nadležno ministarstvo i komora odobriti taj nerazuman projekt jer bi time na sebe preuzeli odgovornost za štetne posljedice koje bi se u takvim uvjetima sigurno prije ili kasnije dogodile.

Dr. Goluža objašnjava da suvremeni pristup porodu podrazumijeva najveći mogući stupanj sigurnosti za zdravlje rodilje i čeda koje se porađa.

Dodao je kako se može dogoditi da i najiskusniji porodničari ne mogu uvijek na vrijeme predvidjeti komplikaciju koja se može razviti tijekom poroda ili neposredno nakon njega.

“Ponekad je porod nužno dovršiti u roku 5 minuta, a babinjaču promptno opskrbiti specifičnim krvnim preparatima. Dobra organizacija službe rodilišta omogućava da se brzo i efikasno riješe i najsloženije komplikacije, koje ugrožavaju život majke i djeteta. Da bi se to osiguralo nužna je adekvatna ekipiranost i opremljenost ustanove u kojoj se obavljaju porođaji”, rekao je dr. Goluža.

Rodilište u Kutini međutim neće imati sve potrebne komponente pa samim time predstavlja potencijalnu opasnost ne samo za rodilje i novorođenčad već i za sve zaposlenike koji rade u njima.

S druge strane Lovrić Merzel tvrdi kako je pitanje nedostatne zdravstvene zaštite rodilja i novorođenčadi koje je konstatirano u vrijeme izdavanja mišljenja HLK SMŽ, riješila 2013. godine otvaranjem Centra za majku i dijete pri DZ Kutina.

Centrom za trudničke tečajeve Merzel rješava pitanje nedostatne zdravstvene zaštite

Međutim, ono za što Centar za majku i dijete u Kutini služi je za održavanje trudničkih tečajeva, vježba za bebe i majke, a ne odnosi se na stvarno rješavanje pitanja nedostatne zdravstvene zaštite za majku i dijete.

Merzel je također izjavila kako smatra da Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore nije meritorno za mišljenje o ekonomskoj opravdanosti rodilišta u Kutini.

“Naime, provođenje zdravstvene zaštite ne zasniva se primarno na ekonomskim principima (iako ih treba uvažiti), već na četiri osnovna načela propisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti: sveobuhvatnosti, kontinuiranosti, dostupnosti i cjelovitom pristupu u primarnoj zdravstvenoj zašiti, a specijaliziranom pristupu u specijalističko-konzilijarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti“, rekla je Merzel.

U isto vrijeme radi nedostatka kadra u DZ Kutina iz sisačke bolnice više ne dolaze kirurg, neurolog, internist, otorinolaringolog i urolog koji su prije dolazili zadnjih par mjeseci, rekao nam je izvor iz DZ Kutina.

Stoga se postavlja pitanje kako će na hitne intervencije u Kutinu dolaziti ginekolozi i anesteziolozi iz Siska, a tek na koji način će rješavati porode za koje je potrebna hitna operacija koju je potrebno započeti u roku pet minuta, ostaje nepoznato.

Prema svemu sudeći predizborno obećanje Lovrić Merzel moglo bi biti kobno za pojedine rodilje i bebe.

Izvor: Index.hr