fbpx

Premještanje trajektnog prometa u Gaženicu tek na jesen?

Zbog nadolazeće turističke sezone u Agenciji za pomorski linijski obalni promet smatraju da bi izmještanje trajektnog prometa trebalo odgoditi za jesen.

Od sastanka koji je u Zadru održan 16.siječnja na temu preseljenja trajektnog prometa u Gaženicu nemamo nikakvih informacija o eventualnim pomacima u tom smjeru, kaže ravnatelj Agencije za pomorski linijski obalni promet Ivan Franičević. Mišljenja je da se s obzirom na turističku sezonu ta promjena treba odgoditi.

1.srpnja je već poodmakla sezona, informatizacija luke, horizontalna i vertikalna, mediji, sajmovi – to nije zaista jednostavno napraviti. Mišljenja sam da bi bilo pametnije premještanje trajektnog prometa iz Poluotoka u Gaženicu prebaciti nakon sezone. Međutim ravnatelj Lučke uprave, trebao bi se s njim naći ovog tjedna, i onda bi definirali detalje u odnosu s ministarstvom već kako to ide – kazao nam je Franičević.

U Otočnom saboru novih informacija također nemaju kaže njihov predsjednik Denis Barić:

Nemamo nikakvih informacija, nego one informacije koje smo dobili na samom sastanku što je žalosno jer sezona je na vratima i nije još puno vremena ostalo.

U međuvremenu Agencija pregovara s Jadrolinijom o promjeni koja bi bila neka prijelazna faza do potpunog izmještanja, ovisno o radovima u luci. Franičević navodi kako se pregovara s Jadrolinijom o liniji Zadar – Preko.

Trajekt koji bi održavao liniju prema Gaženici prebaciti, a umjesto klasičnog broda koji bi trebao voziti putnike liniju Zadar – Preko bi održavao trajekt bez automobila. U fazi smo pregovaranja, nadam se njihovom završetku do kraja travnja, kazao nam je Franičević.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Emil Bilić najavio nam je pak da će do kraja ovoga tjedna Lučka uprava Zadar raspisati natječaj za izvođača radova za izgradnju privremene putničke zgrade u luci Gaženica. Nakon toga sve ovisi o izvođaču radova, no nada se kako će se ipak sve pripreme odraditi da bi se 1.srpnja trajektni promet izmjestio s Poluotoka…

Da, po našim procjenama to bi bilo gotovo do početka srpnja ali činjenica je također da će krajem svibnja biti gotovi radovi na cijeloj luci što se tiče obala i gatova i svega onoga što se tiče infrastrukture nove luke Gaženica. Nakon toga ide se u tehničke preglede i onda će se vidjeti je li to baš sve izvedeno kao što je u projektu, temeljem toga ide se u izdavanje uporabne dozvole nakon čega bi bilo sve pravovaljano i luka bi se onda mogla pustiti u promet. Taj dio ne ovisi o nama, to ovisi o izvođaču, nadzoru i tako dalje – kazao je Bilić.

Potvrdio je i informaciju koju je nedavno u javnost iznio gradonačelnik Božidar Kalmeta o mogućem kompromisu vezanom za putničku zgradu. S predstavnicima grada Zadra i Zadarske županije se razgovaralo, navodi Bilić te dodaje kako se ” i dalje proučavaju svi načini i modeli o tome tko bi sve participirao i u kojem iznosu u financiranju čvrste zgrade terminala”.

Izvor: HRT/ZDanas
Zeljko Mrsic/PIXSELL