fbpx

Prometno povezivanje kopnenog dijela Zadarske županije i otoka podmorskim tunelskim mostovima

Na Investicijskom forumu koji će se održati krajem travnja Hrvatska demokratska zajednica predstavit će tri strateška projekta s kojima, kada dođu na vlast, namjeravaju pokrenuti hrvatsko gospodarstvo. To su navodnjavanje, kanal Dunav-Sava te projekt podvodnih tunela. Upravo ovaj posljednji projekt u koji HDZ polaže nade je mreža podvodnih tunela kojima bi se povezali obala i otoci.

Riječ je zapravo o zadarskoj inicijativi, odnosno projektu “Jadranski podmorski tunelski mostovi” koji je u Domu Zadarske županije predstavljan nekoliko puta, a podmorski tunel uvršten je i u Prostorni plan Zadarske županije. Ideja je to splitskog inženjera građevine Boženka Jelića. Prema njegovim procjenama, tunelsko spajanje Zadra i Ugljana stajalo bi oko milijardu i 350 milijuna kuna, gradnja bi trajala 3-5 godina, a financirala bi se dijelom iz fondova EU.

Prvi takav podvodni tunel gradio bi se upravo u Zadarskoj županiji, a riječ je o spajanju luke Gaženica kao prometnog čvorišta s otokom Ugljanom. Tunel bi bio dug 4,8 kilometara, a nakon toga uslijedilo bi spajanje Ugljana s otokom Ižom te Iža s Dugim otokom.

Zadarski župan Stipe Zrilić, koji je bio inicijator ovog projekta, kaže kako se nada da će projekt ići u dobrom pravcu i da će u dogledno vrijeme biti realiziran. Prometno povezivanje kopnenog dijela Zadarske županije i otoka zadarskog arhipelaga podmorskim tunelskim mostovima značajno bi poboljšalo kvalitetu života na otocima.

Razmišljanje o projektu podvodnih tunela dobili smo i od zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete, koji je nam je nakon jučerašnjeg Kolegija rekao kako nema dovoljno informacija oko toga i ne zna gdje to funkcionira, ali kako podmorski tuneli kao ideja nisu loši.

– Treba vidjeti je li to tehnički moguće napraviti, vjerojatno jest, ali ono što bi mogao biti dodatni problem i na što treba računati, jest da u tunel treba ući, jer ne možete u njega pasti padobranom. Treba nekakav pristup tom tunelu. Ne može biti neka kosina od 50 posto prema njemu. Struka mora kazati koliki je to pad ceste. Prema tome, da bi se ušlo u jedan tunel koji bi spajao Zadar-Preko, on ne može biti nigdje nego tamo gdje je sad nenaseljeno, budući da treba napraviti pristupni put koji bi vodio do tog tunela, kaže Kalmeta.

Izvor: Zadarski list/ZDanas