fbpx

Putinu Krim nije dovoljan: Rusija priprema vojnu intervenciju na istoku i jugu Ukrajine?

Postoji mogućnost da Rusija nastavi sa slanjem vojske na ukrajinski teritorij, rekao je u četvrtak ukrajinski veleposlanik pri UN-u u Ženevi Jurij Klimenko govoreći diplomatima o stanju ljudskih prava u Ukrajini.

“Postoje naznake da je Rusija na putu da izvede vojnu intervenciju punih razmjera na istoku i jugu Ukrajine”, upozorio je Klimenko.

Njegove riječi poduprli su drugi veleposlanici, ali ne i ruski koji je samo pročitao ranije pripremljenu izjavu u kojoj se opravdavaju dosadašnje ruske akcije.

Oslobođen zapovjednik ukrajinske mornarice

Zapovjednik ukrajinske mornarice Sergej Gajduk, kojeg su u srijedu zadržale proruske snage na Krimu, oslobođen je tijekom noći na četvrtak, objavio je u četvrtak ured ukrajinskog predsjednika a prenosi agencija Interfax.

Proruske snage na Krimu privremeno su zadržale Gajduka u srijedu ujutro kada su preuzele kontrolu nad glavnim stožerom ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Iz ureda tužitelja u tom gradu objasnili su da je po njihovim izvorima Gajduk prenosio ukrajinskim vojnim postrojbama naređenja iz Kijeva da koriste oružje protiv civila.

“Svi drugi civilni taoci koje su držali ruski vojnici i predstavnici novih samoproglašenih vlasti” na Krimu oslobođeni su tijekom noći, kaže se u priopćenju koje je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

U međuvremenu, ruska administracija počela je u četvrtak građanima Krima izdavati putovnice, javila je agencija RIA novosti.

“Započeli smo proces. Već je uručen jedan dio putovnica i taj posao će svakim danom biti sve intenzivniji”, rekao je šef ruske imigracijske službe, Konstantin Romodanovski.

Zasad nije poznato kako će živjeti i raditi stanovnici Krima koji ne žele primiti rusko državljanstvo.

Lavrov: Ovaj tjedan bit će formalno dovršeno pripojenje Krima

Pravni postupak potreban da bi Krim formalno postao dio Rusije bit će dovršen ovaj tjedan, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Poduzimaju se praktični koraci kako bi se proveo sporazum o ulasku Krima i Sevastopolja u sastav Rusije”, navodi Itar-Tass Lavrova. “Pravni postupak bit će dovršen ovaj tjedan”.

Ruska administracija počela je izdavati ruske putovnice na Krimu. “Proces je počeo. Već smo izdali dio putovnica danas (srijeda) a posao će se iz dana u dan dodatno intenzivirati”, rekao je šef ruske službe za migracije Konstantin Romodanovski.

Nacrt zakona koji je u srijedu donjem domu ruskog parlamenta uputio predsjednik Vladimir Putin predviđa da će ukrajinski stanovnici tog poluotoka, čim se Krim pripoji Rusiji, biti ruski građani.

Romodanovski nije pojasnio na koji će način živjeti i raditi na Krimu osobe koje ne žele prihvatiti rusko državljanstvo. “Imamo važnijih zadaća koje treba ispuniti”, rekao je.

Breedlove: Situacija u Ukrajini zabrinjavajuća za Europu

Zapovjednik NATO-a za Europu američki general Philip Breedlove upozorio je u četvrtak u Splitu da je situacija u Ukrajini zabrinjavajuća za Europu i da je nužno tražiti mirno rješenje te situacije.

“Zabrinuti smo situacijom u Ukrajini, ovo je zabrinjavajući trenutak za Europu i nastavit ćemo tražiti mirno rješenje”, rekao je novinarima general Breeedlove.

On sudjeluje na konferenciji načelnika glavnih stožera srednje Europe koja je tijekom jutra službeno otvorena u splitskom hotelu Le Merdien Lav.

Po riječima Breedlovea, za NATO je najvažnije da teži pronalaženju mirnog odgovora na problem u Ukrajini. “Želimo izbjeći svaki oružani sukob u Ukrajini”, kazao je.

Na novinarsko pitanje može li stanje u Ukrajini ugroziti stabilnost i sigurnost Europe, general Breedlove je kazao kako je tomu prerano govoriti, te da se on nada mirnom rješenju.

“Vjerujem da odgovorne nacije poštuju granice i suverenitet međunarodno priznatih zemalja, te da djeluju sukladno međunarodnim sporazumima”, rekao je također general Breedlove, odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz ruskog predsjednika Vladimira Putina.

General Breedlove je također podsjetio da je Hrvatska pet godina članica NATO-a te je posebice pohvalio njen angažman u mirovnim misijama na Kosovu i u Afganistanu.

Po njegovim riječima, pripadnici hrvatskih oružanih snaga u mirovnim misijama svojom profesionalnošću pridonose razvoju mira i stabilnosti ne samo u regiji nego i u svijetu.

Obama odustao od vojne intervencije u Ukrajini

Američki predsjednik Barack Obama isključio je u srijedu mogućnost američkog vojnog uključivanja u događanja u Ukrajini, zagovarajući diplomatsko rješenje u sukobu između Ukrajine i Rusije zbog Krima.

“Nećemo se dati uvući u vojni izlet u Ukrajini”, rekao je Obama u intervjuu jednoj američkoj televizijskoj postaji.

“Ne trebamo izazivati rat s Rusijom”, naglasio je američki predsjednik.

Obama, koji je u ponedjeljak uveo sankcije za 11 dužnosnika iz Rusije i Ukrajine, rekao je da će SAD poduprijeti diplomatske napore kako bi se izvršio pritisak na Rusiju.

“Postoji bolji put i ja mislim da čak i Ukrajinci uviđaju da ne bi bilo dobro da se Rusija vojno angažira, to ne bi bilo dobro ni za Ukrajinu”, poručio je.

Istodobno je najavio uvođenje dodatnih sankcija u sljedećih nekoliko dana.

Ako Rusija je popusti međunarodnom pritisku, “možete očekivati još više učinkovitih gospodarskih akcija u suradnji s našim europskim saveznicima, koje bi mogle u konačnici imati značajan učinak na rusko gospodarstvo”, rekao je američki predsjednik.

Ukrajina će se boriti za oslobođenje Krima

Ukrajina će se boriti za “oslobođenje” Krima čije “pripojenje Rusiji nikada neće priznati”, kaže se u rezoluciji koju je u četvrtak usvojio ukrajinski parlament.

“Ukrajina neće prestati s borbom za oslobođenje Krima, koliko god duga i bolna ona bila”, kaže se u rezoluciji izglasanoj na inicijativu privremenog predsjednika Oleksandra Turčinova.

“Ukrajinski narod nikada neće priznati aneksiju Krima”, kaže se u tekstu u kojem se naglašava da je granice promijenila Rusija koja je trebala biti jamac suvereniteta Ukrajine otkad je ta bivša sovjetska republika odustala od nuklearnog arsenala 1994.

Zastupnici su se u rezoluciji obratili i međunarodnoj zajednici zatraživši da “ne prizna samoproglašenu republiku Krim, te pripojenje Krima i Sevastopolja Rusiji”.

Merkel: EU će kazniti Rusiju ekonomskim sankcijama u slučaju potrebe

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u govoru u njemačkom parlamentu da će čelnici EU-a pokazati spremnost da pojačaju kaznene mjere protiv Rusije, uključujući politički osjetljive gospodarske sankcije, pred summit koji počinje u četvrtak.

“Summit EU-a danas i sutra pokazat će da smo spremni u svako doba uvesti 3. fazu mjera ako dođe do pogoršanja situacije”, rekla je Merkel.

Dodala je da je format G8, koji uključuje Rusiju, zapravo mrtav sve dok se politička situacija ne promijeni.

Rusija predsjeda G8 i trebala je ugostiti summit u Sočiju u lipnju.

Merkel je također rekla da bi EU mogla produljiti listu osoba, iz Rusije i onih proruski orijentiranih u Ukrajini, pogođenih zabranom viza i zamrzavanjem imovine.

“Na Europskom vijeću koje počinje danas, šefovi država i vlada Europske unije utvrdit će sankcije (faze 2) o kojima je odlučeno prije dva tjedna. Među njima, o produljenju liste osoba koje su pogođene zabranom viza i zamrzavanjem imovine”, rekla je pred zastupnicima Bundestaga. “U slučaju eskalacije, spremni smo u svakom trenutku prijeći na fazu 3 sankcija i radit će se bez sumnje o ekonomskim sankcijama”, dodala je.

U četvrtak navečer počinje dvodnevni summit EU-a kojim će dominirati pitanje ukrajinske krize.

Rusija pojačala kontrolu robe iz Ukrajine

Ruski graničari pojačali su kontrolu robe koja stiže iz Ukrajine, rekli su u četvrtak zaposlenici carine i poljoprivredne inspekcije, što naglašava napetosti između dviju zemalja.

Odnosi između Ukrajine i Rusije na najnižnoj su točki od raspada Sovjetskog Saveza. Moskva je pripojila ukrajinsku regiju Krim, a Kijev je zaprijetio odmazdom, među ostalim i uvođenjem režima viza za ruske državljane.

“Ruski carinici pojačali su kontrolu na granici s obzirom na informacije o potencijalnim pokušaju krijumčarenja robe iz Ukrajine, a to se odnosi i na oružje”, rekao je glasnogovornik carinske službe Dmitrij Kotikov.

Ruska državna služba za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor tvrdi da carinici pronalaze više robe s lažnim dokumentima.

Paralelno su visoki ruski sigurnosni dužnosnici rekli da je policija uhitila nekoliko ruskih i ukrajinskih državljana optuženih za krijumčarenje oružja u Sjeverni Kavkaz preko Ukrajine.

Glasnogovornik ukrajinskih carinika rekao je da duž istočne granice s Rusijom nema problema.

Izvor: Index.hr