fbpx

Radnici Veletržnice Benkovac traže pomoć države

Država se treba više uključiti i spasiti nekadašnji ponos Ravnih Kotara – regionalnu veletržnicu Benkovac – poručili su s današnjeg prosvjeda radnici koji potražuju isplatu pet zaostalih plaća.

Veletržnica je godinu dana u stečaju, račun je blokiran a gotovo sva imovina pod hipotekom te prijeti velika opasnost da tvrtka završi u likvidaciji kazao je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija.

“Bit će uništena i radna mjesta, a ova tvrtka je nekada hranila Ravne Kotare i ključna je za ovu regiju. Dakle, da apeliramo na državu koja je nekada bila većinski vlasnik i koja ima veliku odgovornost da učini pšuno više za spas ove tvrtke” – rekao je Uranija.

Radnicima koji su desetljećima radili u veletržnici teško je gledati njezino propadanje. “Ja je doživaljavam kao oca hranitelja. Jako mi je teško gledati ovako kako propada i da je netko uništava. Sustavno je uništavaju. A što dalje, trebamo se snalaziti, većinom smo stariji ljudi, branitelji, kao i većina branitelja napušteni, ali borit ćemo se, mi smo takvi ljudi.” – rekao je jedan od radnika.

 Inače, Veletržnicu je zakupila tvrtka Agrolika koja za plaće i najam duguje milijun i pol kuna zbog čega se zatražilo njezino iseljavanje, no sudski postupak po tom pitanju još traje. Radnici su također podnijeli kaznene prijave zbog neisplate plaća. Iz Agrolike tvrde kako su problemi počeli nakon što im je prošle godine raskinut ugovor o najmu, a potom je u ovršnom postupku prodana hladnjača bez koje ne mogu raditi. Kako su ovih dana trebali početi s otkupom voća i povrća od benkovačke veletržnice traže naknadu štete od milijun i 700 tisuća kuna. I dok traju sudski postupci radnici veletržnice najavljuju nove prosvjede.

Izvor: HRT/ZDanas