fbpx

Rusija odbija sve pregovore s Ukrajinom, SAD izvodi vojne vježbe u Crnom moru

Ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov rekao je kako Rusija odbija sve pregovore s Ukrajinskom stranom, te kako neće vojno intervenirati na Krimu unatoč spornom referendumu o odcjepljenju u nedjelju.

Turčinov tvrdi kako Rusija odbija bilo kakvo diplomatsko rješenje i odbija kontakte na razini ministarstava i vlade. Predsjednik je pozvao i na stvaranje nacionalne garde obzirom da je tek 6 tisuća vojnika u zemlji borbeno spremno, za što je također optužio bivšu vlast . Ukrajinski privremeni premijer Arsenij Jacenjuk putuje u Sjedinjene države, danas će govoriti i pred Vijećem sigurnosti UN-a, sastat će se i s američkim predsjednikom Obamom, a razgovarat će i o 35 milijardi dolara pomoći koliko Ukrajini treba kako bi opstala sljedeća dva mjeseca.

“Ne možemo se angažirati u vojnoj operaciji na Krimu, time bi ogolili istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena, ruski vojnici računaju s tim”, izjavio je Turčinov.

Za to vrijeme ukrajinski vojnici praktički su zarobljeni u vojnim bazama na Krimu. Ukrajinski je predsjednik rekao da ne namjerava pokrenuti vojnu operaciju na Krimu jer bi istočne granice ostale ugrožene. Istovremeno Moskva je najavila još vojnih vježbi ovoga puta s 4 tisuće padobranaca.

Referendum na Krimu je “farsa” odlučena u “uredima Kremlja”, ocijenio je Turčino te napomenuo da će “ruski vojnici” popuniti “zapisnike lažnim brojkama”.

Počele vojne vježbe u Crnom moru

Zajedničke pomorske vježbe mornarica SAD-a, Bugarske i Rumunjske u Crnom moru počele su u srijedu u vodama nasuprot poluotoka Krima, gdje su ruske vojne skupine preuzele kontrolu od ukrajinskih vlasti.

Vježbe su počele dan kasnije nego što je predviđeno nakon što su u utorka odgođene zbog loših vremenskih uvjeta.

SAD je istaknuo da su te vojne vježbe planirane prije ukrajinske krize, ali da također predstavljaju znak potpore članicama NATO-a koje strahuju da ako je Rusija spremna intervenirati u Ukrajini da bi one mogle biti sljedeće.

Američki razarač USS Truxtun sudjeluje u vježbama s tri rumunjska i tri bugarska ratna broda u Crnom moru preko puta ukrajinskog poluotoka Krima.

Predsjedatelj OESS-a ocijenio referendum na Krimu protuzakonitim

Predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Didier Burkhalter ocijenio je “protuzakonitim” referendum koji se u nedjelju treba održati na Krimu.

“U njegovu sadašnjem obliku, referendum o Krimu predviđen za 16. ožujka nije sukladan s ukrajinskim ustavom i mora ga se smatrati protuzakonitim”, rekao je Burkhalter, predsjednik Švicarske, u priopćenju. Usto je kazao da nisu ispunjeni uvjeti za OESS-ovu promatračku misiju na Krimu.

Kada je nenaoružana vojnopromatračka misija OESS-a pokušala u subotu prijeći na Krim, morala se vratiti nakon upozoravajućih hitaca. OESS sada pokušava oformiti “kontaktnu skupinu” vodećih igrača u ukrajinskoj krizi i okupiti širu promatračku misiju za Ukrajinu.

Jacenjuk se sastaje s Obamom te se obraća Vijeću sigurnosti UN-a

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk će u četvrtak poslijepodne biti primljen na otvorenoj sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti, izvijestili su u utorak diplomati.

Jacenjuk će se obratiti Vijeću koje će usto o stanju u Ukrajini i na Krimu informirati zamjenik glavnog tajnika UN-a za politička pitanja Jeffrey Feltiman.

Sjednica se održava tri dana prije referenduma na Krimu na kojemu će birači moći birati između pripojenja Rusiji i znatno proširene autonomije.

Zapad i vlasti u Kijevu smatraju taj referendum protuzakonitim. Premda je već pet zasjedanja posvetilo ukrajinskoj krizi, Vijeće sigurnosti koje ima petnaest članova, još nije utvrdilo zajedničko stajalište o toj krizi.

Moskva, stalna članica Vijeća, raspolaže pravom veta i tako može spriječiti svaku odluku tog tijela.

Jacenjuk će se sastati i s američkim predsjednikom Barackom Obamom dok će se njemačka kancelarka Angela Merkel sastati s poljskim premijerom Donaldom Tuskom. Razgovarat će o ukrajinskoj krizi.

Američki kongres formalno osudio rusku “agresiju”

Oba doma američkog Kongresa usvojila su u utorak rezolucije kojima osuđuju rusku intervenciju u Ukrajini, što je simbolična ali snažna gesta podrške ukrajinskom premijeru Arseniju Jacenjuku uoči njegova posjeta Washingtonu.

Predstavnički dom odobrio je gotovo jednoglasno (407 nasuprot 7 glasova) rezoluciju kojom se osuđuje “kršenje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane vojnih snaga Ruske Federacije”.

Tekstom se poziva američko izvršno tijelo da “uvede sankcije u području viza, financija, trgovine i druge protiv visokih dužnosnika Ruske Federacije, banaka i trgovačkih organizacija u nadležnosti države, kao i ostalih javnih agencija”.

Gornji dom Kongresa, Senat, odobrio je konsenzusom rezoluciju kojom se osuđuje “nezakonita agresija Rusije nad Ukrajinom”.

Te simbolične mjere prethode očekivanom glasovanju o ekonomskoj pomoći koju je SAD obećao Ukrajini, a koja se sastoji u zajamčenoj posudbi u visini milijardu dolara.

Jacenjuk bi se u srijedu trebao sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući.

Izvor: Index.hr