fbpx

Rusko obećanje: Vojska neće ulaziti u Ukrajinu, Krim nam je dovoljan!

Rusija ne kani slati svoje oružane snage u Ukrajinu, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov čime je Moskva signalizirala da želi smiriti dosad najveće napetosti sa Zapadom nakon Hladnog rata. Lavorv je time potcrtao poruku svoga predsjednika Vladimira Putina da će Rusija stati na aneksiji Krima, iako su tisuće ruskih vojnika blizu istočne ukrajinske granice.

“Apslutno ne kanimo – niti imamo interesa – prijeći ukrajinsku granicu”, rekao je Lavrov za rusku televiziju. Dodao je, međutim, da će Rusija zaštititi rusofono stanovništvo govoreći o stanovnicima koji žive u istočnoj Ukrajini i za koje Moskva smatra da su ugroženi otkako je svrgnut ukrajinski, inače proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Nagomilali vojnice uz granicu

Smatra se da je Rusija nagomilala 100.000 svojih vojnika uz istočnu ukrajinsku granicu.
Zapad je užem krugu Putinovih suradnika nametnuo sankcije nakon ruske aneksije Krima i zaprijetio i oštrijim sankcijama ako bi Moskva poslala više svojih vojnika u Ukrajinu.

Lavrovljev komentar slijedio je nakon telefonskog razgovora između Putina i američkog predsjednika Baracka Obame u petak navečer u kojem je Putin pozvao Obamu da zajedno stabiliziraju stanje u Ukrajini.

Prema priopćenju Bijele kuće Obama je Putinu rekao da Rusija mora povući svoje vojnike i ne ulaziti u Ukrajinu.

Rusija je nekim državama istočne Europe i središnje Azije prijetila osvetom ako glasuju za ovotjednu rezoluciju Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja nevaljanim proglašava krimski referendum o otcjepljenju od Rusije, rekli su diplomati UN-a.

Nakon “sramotnog pritiska” prijetili odmazdom

Navodi o ruskim prijetnjama pojavili su se nakon što je Moskva optužila zapadne zemlje za uporabu “sramotnog pritiska, sve do političkih ucjena i gospodarskih prijetnji” u pokušaju da privoli 193 članice UN-a da im se pridruže u neobvezujućoj rezoluciji o ukrajinskoj krizi.

Prema razgovorima s diplomatima zapadnih zemalja, od kojih je većina tražila da ostane neimenovana kako ne bi razgnjevili Moskvu, među metama ruskih prijetnji bili su Moldova, Kirgistan i Tadžikistan kao i nekoliko afričkih država.

Ne prijetimo, samo objašnjavamo

Glasnogovornik ruske misije u UN-u zanijekao je da je Moskva prijetila bilo kojoj zemlji odmazdom ako podrži rezoluciju i kazao : “Mi nikada nikome ne prijetimo. Samo objašnjavamo stanje”.

Po riječima diplomata ruske prijetnje nisu bile određene, ali su rekli da je onima koje je Rusija upozorila neka ne podrže rezoluciju bilo jasno da bi mjere odmazde mogle uključivati korake poput protjerivanja stranih radnika iz Rusije, obustave izvoza plina ili zabrane uvoza određenih proizvoda u Rusiju.

Na kraju je rezoluciju koja referendum na Krimu održan 16. ožujka ocjenjuje tekstom bez pravne vrijednosti skupština podržala sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 suzdržanih, a 24 države nisu glasovale.

Izaslanstva Kirgistana i Tadžikistana nisu odgovorila na zahtjev agencije Reuters za izjavu o navodnim ruskim prijetnjama. Obje zemlje bile su među 24 članice koje u srijedu nisu glasovale.

Zapad nije prijetio Moldaviji

Na pitanje jesu li Rusi dali izravne ili neizravne naznake da bi bivše sovjetske republike mogle biti kažnjene jer su glasovale za rezoluciju, moldavski veleposlanik pri UN Vladimir Lupan rekao je da “nije bio prisutan na toj raspravi” te da to “ne može zaključiti ili potvrditi”.

“Uobičajeno je da prije glasovanja o tome raspravite s više zemalja. O ovom se pitanju doista razgovaralo između moldavskih i ruskih vlasti. O tome smo razgovarali s našim partnerima (iz Europske unije)”, rekao je agenciji Reuters i dodao da su, EU i Rusija, naravno, imali različita gledanja na glasovanje.

Moldavija nastoji sva pitanja s Rusijom riješiti mirno i dijalogom, reka je Lupan, a njegova je zemlja naposlijetku glasovala za rezoluciju. Lupan je dodao i da Zapad nije prijetio Moldovi.

Rusija je loš gubitnik

Na pitanje o ruskim tvrdnjama o ucjenama zapadnih država drugih članica francuski veleposlanik Gerard Araud rekao je novinarima: “kada gubite trebate biti dobar gubitnik”. “Mislim da je Rusija loš gubitnik. Izgubili su i to sa 100 glasova”.

Putin i Obama o Krimu

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je telefonom američkog predsjednika Baracka Obamu i u jednosatnom razgovoru raspravljali su o američkom diplomatskom prijedlogu za Ukrajinu.

Obama je Putinu ponovio uvjet da Rusija mora povući svoje vojnike u baze na Krimu i ne kretati dublje u Ukrajinu te pristupiti pregovorima s ukrajinskim vlastima uz posredovanje međunarodne zajednice, izvijestili su iz Bijele kuće.

Putin je pak, prema izvješću iz Kremlja, Obamu upozorio na rastući ekstremizam unutar Ukrajine, a izrazio je i zabrinutost zbog potencijalnih akcija separatista u dijelu Moldavije gdje Rusija ima vojsku. Tamošnji proruski političari zatražili su pripajanje Rusiji.

Izvor: Index.hr