fbpx

Sanader proglašen krivim

HDZ i bivši čelnik te stranke Ivo Sanader danas su proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Na Županijskom sudu u Zagrebu nekad najmoćniji političar bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki kojima je, zajedno s ostalim optuženima, punio vlastite džepove i stranački crni fond.

Drugooptuženi Mladen Barišić osuđen je na tri godine zatvora, trećeoptuženi Ratko Maček uvjetno je osuđen na godinu dana s rokom kušnje od četiri godine, četvrtooptužena Branka Pavošević osuđena je na godinu i šest mjeseci, a petooptužena Nevenka Jurak na dvije godine zatvora. HDZ-u je izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna. Presudom je potvrđeno da je HDZ kriminalnim radnjama optuženika stekla nepripadnu korist od 24 milijuna i 254.000 kuna te taj iznos mora vratiti u državni proračun.

Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Svi osim Sanadera i Mačeka u cijelosti su priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom ‘crnom fondu’ i privatnim džepovima. HDZ na optužbe odgovara da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna. Sanader kojemu je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdi da je nevina žrtva političkog progona.

Izvor: HRT/ZDanas

Marko Lukunic/PIXSELL