fbpx

Šibenska policija podigla kaznenu prijavu protiv Mudrinića zbog ilegalne gradnje na Kornatima

Zbog protupravne gradnje na Kornatima šibenska policija podigla je kaznenu prijavu protiv bivšeg predsjednika uprave T-HT-a Ivice Mudrinića, doznaje se od dobro upućenog izvora, iako policija u službenom izvješću navodi tek da je riječ o 59-godišnjaku iz Zagreba.

U šibenskoj policiji kažu da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je Zagrepčanin kao investitor i vlasnik parcele na jednom od kornatskih otoka, bez potrebnih akata i dozvola za gradnju, protivno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji te protivno Prostornom planu Općine Murter-Kornati, izgradio nekoliko objekata.

Osim toga, policija ga tereti da je na pomorskom dobru bez dozvole pored svoje parcele izgradio i pristanište za brodove.

Konstrukcije s krovovima podignute uoči zračnog snimanja terena kako bi se na njihovom mjestu po novom zakonu u budućnosti mogli izgraditi objekti?

Kako je još u veljači 2013. potvrdilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a nakon provedenog inspekcijskog nadzora, Mudrinić je na svojem poluotočiću Maslinovica, na otoku Žutu, podigao dvije bespravne stambene građevine, temeljnu ploču te trakaste temelje.

Na temeljima je ranije postavio konstrukcije s krovovima koje je uklonio nakon što su se u medijima počelo nagađati da su konstrukcije podignute uoči zračnog snimanja terena kako bi se na njihovom mjestu po novom zakonu u budućnosti mogli izgraditi objekti.

Izgradnju stambenih građevina, koje su također obuhvaćene prijavom, Mudrinić javnosti nije objasnio.

Mudrinić: Parcele sam kupio s ciljem oživljavanja ekološke proizvodnje tradicionalnih poljoprivrednih kultura

Posjed na Maslinovici Mudrinić je kupio 2004. i zauzima površinu od 160.000 četvornih metara, od čega se više od polovice vodi u katastru kao krš i golet, još oko 50.000 kao pašnjak, a ostatak kao poljoprivredna površina s maslinicima, vinogradom i voćnjakom.

Mudrinić je ranije za Novosti kazao kako je te parcele kupio “s ciljem oživljavanja ekološke proizvodnje tradicionalnih poljoprivrednih kultura”.

“U skladu sa Strategijom razvoja hrvatskih otoka i otočne proizvodnje i u skladu sa Strategijom razvoja ruralnih područja i poljoprivredne proizvodnje, kroz godine sam, uz postojeće masline, posadio maslinik s oko 450 maslina i vinograd s tradicionalnim sortama dalmatinskog podneblja. U tom smislu sam registrirao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Nasadima maslina planiram u konačnici proizvoditi više od 10 tona ploda maslina i određenu količinu iznimno kvalitetnoga ulja. Slično je i s vinogradom od 1000 čokota domaćih sorti, s odgovarajućom proizvodnjom vina. Imajući u vidu skori ulazak RH u EU, ovime osiguravam trajnu proizvodnju maslina i grožđa, odnosno ulja i vina”, ustvrdio je Mudrinić.

“Montažni objekti i konstrukcije za potrebe poljoprivredne proizvodnje sukcesivno su podizani kroz zadnjih desetak godina – dio se već godinama nalazi na toj lokaciji, a dio novih podignut je 2012. godine zbog naraslih zahtjeva odnosno povećanog obima poljoprivredne proizvodnje”, kazao je Mudrinić, dodajući da će objekti služiti za smještaj traktora, freze, kosilice te druge mehanizacije i opreme, a da je postupak legalizacije dijela objekata započeo još 2007. godine.

“Već tada, u skladu sa Zakonom o građenju, budući je riječ o objektu za poljoprivrednu proizvodnju, dozvola je trebala biti izdana. Međutim, s obzirom da detaljan Žutsko-sitski plan nije izrađen, zahtjev je odbijen. Postupak je u tijeku i temeljem novog Zakona o legalizaciji objekata i Zakona o građenju konačno bi za sve objekte trebale biti izdane dozvole. I bez tog Zakona postojala je osnova za izdavanje dozvola, no ako one u konačnici iz bilo kojeg razloga ne budu izdane, objekti će biti uklonjeni. Zato su i rađeni montažni objekti koji se u svakom trenutku mogu razmontirati”, zaključio je Mudrinić.

Dio objekata sam srušio

Još krajem siječnja prošle godine Mudrinić je sam srušio dio ilegalno sagrađenih objekata na Žutu, dok je za dio podnio zahtjev za legalizacijom.

“Nakon obavljenih dodatnih konzultacija s više stručnjaka, čija se mišljenja nisu u potpunosti podudarala, kako ni potencijalno nešto ne bi moglo biti sporno, demontirao sam dio montažnih nadstrešnica na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu koje imam na otoku Žutu”, priopćio je Mudrinić.

Izvor: Index.hr