fbpx

Sirana Gligora dobitnica prvog mjesta u klasi ovčjih sireva

Sirana Gligora iz Kolana, mjesta na Pagu sa samo 700 stanovnika, dobitnica je prvog mjesta u klasi ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju.

Paški sir iz maslinove komine, završio je ovogodišnje natjecanje prvim mjestom i titulom Best in class u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju u SAD-u. Ovo je prvo visoko međunarodno priznanje za Paški sir izvan europskog kontinenta.

Sirana Gligora je još jednom nositeljica pobjedničke zastave na tridesetom biennaleu World Cheese Championshipa u Winsconsinu, glavnom gradu sira u Americi, pokazujući tako svijetu kvalitetu našeg sira i izvornih hrvatskih proizvoda.

Ukupno 2.619 različitih sireva iz 22 države cijelog svijeta su pomirisani, prorezani, probijani i kušani od strane 50 međunarodnih stručnih sudaca, pa ne čudi činjenica da su u čak 22 kategorije, od njih sveukupno 90, pobjednici bili upravo američki sirari.

U kategoriji tvrdih ovčjih sireva hrvatske su sirane poslale ukupno 6 sireva “kandidata” koji su se natjecali protiv poznatih sireva iz Amerike i poznatih europskih sireva iz Španjolske i Italije. Nakon rigoroznih testiranja i suđenja, Paški je sir iz maslinove komine Sirane Gligora proglašen najboljim u svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, pobijedivši čak i specijalne edicije i rezerve španjolskih ovčjih sireva koji su osvojili preostale medalje.

Gligorin Paški sir iz maslinove komine osvojio je čak 99,90 bodova i to je uz još dva sira s istim brojem bodova najbolji rezultat na cijelom natjecanju, u svim kategorijama.

Izvor: Zadarski list/ZDanas