fbpx

Sjećanje na bojnika Božu Belića

Prošlo je godinu dana od prerane smrti bojnika Bože Belića (57), predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije. U srijedu misom zadužnicom u 7 sati u crkvi Presvetog Srca Isusova u Zadru, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u 10 sati na Gradskom groblju, a u nedjelju sportskim susretima u 15 sati u dvorani Mocire, članovi udruge će na dostojanstven način obilježiti prvu godišnjicu smrti svog predsjednika, ratnog zapovjednika 2. bojne 112. brigade.

– Božo je postao legenda. Dragovoljac. Heroj Domovinskoga rata. Istinski domoljub koji je svojom hrabrošću, odlučnošću, vjerom i dobrotom ulijevao sigurnost i snagu svojim suborcima, rečeno je radnom sastanku Organizacijskog odbora na kojem su bili predsjednik Ivica Mikulić Kinez, Vinko Šimunić Bubanj, Vitomir Burčul Vito, Denis Bračić, Vedran Peruza i Boris Vrsaljko.

– Bio mi je kao brat, pošten i hrabar čovjek koji je sve svoje dužnosti obavljao vrlo profesionalno. Bio je dar Božji obitelji, supruzi Mirjani, djeci Roku i Stipi, prijateljima i suradnicima, ali na svojevrstan način dar Božji ovoj zemlji i hrvatskom narodu, rekao je Vinko Šimunić Bubanj.

Njegovi prijatelji posebno ga pamte po hrabrosti koju je pokazao u akciji Maslenica kad je zajedno sa 19 svojih suboraca pomagao u izvlačenju hrvatskih snaga iz Pridrage.T&ada je ranjeno i ozlijeđeno 26 hrvatskih vojnika.

– U prošlosti se ne može živjeti, treba ići naprijed, ali se herojstvo tijekom oslobodilačkog rata ne smije zaboraviti, jer narod koji zaboravlja svoju povijest doživljava nove tragedije, naglasio je Mikulić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas