fbpx

Skandalozno ponašanje Zmajlovićeva ministarstva prema novinarki

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor istraživačkih novinara pri HND-u osudili su pritiske iz Ministarstva zaštite okoliša na novinarku Danku Derifaj nakon objave priloga pod naslovom ‘Svi poslovi roditelja ministra Zmajlovića’ u emisiji Nove TV ‘Provjereno’ 14. ožujka. HND je zgrožen pokušajem osobne diskreditacije novinarke jer je istraživala mogući sukob interesa oca i majke Mihaela Zmajlovića

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor istraživačkih novinara smatraju da javnost ima pravo znati da tvrtka ministrovog oca radi s Vatrogasnom zajednicom Jastrebarsko i da je tvrtka ministrove majke dobila posao s tom istom vatrogasnom zajednicom, koja se financira iz gradskog proračuna, a da je gradonačelnik Jastrebarskog kum ministra Mihaela Zmajlovića.

Umjesto da iz Ministarstva javnosti odgovore na javno postavljena pitanja, glasnogovornica Dijana Sušac služi se u svome zahtjevu za demantijem Nove TV grubim pokušajima osobne diskreditacije višestruko nagrađivane novinarke Danke Derifaj.

HND i Zbor istraživačkih novinara, kojeg je članica kolegica Derifaj, upozorava na sve češće pritiske na kolegice i kolege koji se bave istraživačkim novinarstvom, a koje se u nedostatku argumenata pokušava ušutkati neprimjerenim pritiscima.

‘Glasnogovornica Dijana Sušac je nakon što je poslala demanti što telefonski, što mailovima vršila pritisak na mene zbog nastavka priloga koji je prikazan u ‘Dnevniku’. Rekla je da konstruiram, da se lažno predstavljam i vadim iz konteksta. To nije ništa novo, novinari se svakodnevno susreću s blažim ili grubljim pritiscima, telefonskim pozivima šefovima. Ja sam željela javno poslati poruku da takvo ponašanje nije u redu’, rekla je Derifaj za tportal.

Ministar je pak na svoj Facebook profil stavio demanti. ‘U prilogu iz emisije ‘Provjereno’ kojeg je autor dnevnik.hr tendenciozno se iznose neistine, a zaključci se sugeriraju kroz montirane i odsječene dijelove odgovora sugovornika koji su ih dali dovedeni u zabludu lažnim predstavljanjem, lažnim najavljivanjem i neovlaštenim snimanjem; sve to s jedinim ciljem da se na najgrublji način moralno diskreditira ministra, i to iznošenjem neistina na račun njegove obitelji. Ističemo da ministar i ovo ministarstvo nemaju nikakav utjecaj na ishode natječajnog postupka vatrogasne zajednice, dok gradonačelnika Grada Jastrebarskog biraju sami građani na neposrednim izborima, a Grad Jastrebarsko evidentno nije naručitelj predmetnih knjigovodstvenih usluga.

Što se tiče neistina na račun oca ministra Zmajlovića, netočno je da isti bilo što osigurava budući da isti kao zastupnik u osiguranju radi u ime i za račun osiguravajućih društava koja jedino mogu biti ugovorna strana i osiguratelj po policama osiguranja.’

Izvor: Tportal.hr