fbpx

“Svjetlo” ne može zablistati u skučenom prostoru Caritasa!

Za osobe s mentalnom retardacijom iznimno je važna socijalna integracija u sredinu u kojoj žive i u koju bi se trebali uključiti po završetku školovanja kako bi se osjećali ravnopravnim članovima društva, no to se nažalost još uvijek ne događa, ističe Lepa Filipi, tajnica „Svjetla”, zadarske udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom.

Ova udruga, čiji začeci sežu još u 1968. godinu, nastoji kroz različite oblike rada i edukacijskih aktivnosti pomoći osobama s mentalnom retardacijom da iskažu svoje sposobnosti i mogućnosti, te im omogućiti kvalitetno provođenje vremena izvan uskog obiteljskog kruga.

U udrugu „Svjetlo”, osim stotinjak osoba s mentalnom retardacijom, trenutačno je aktivno uključeno i 110 radno sposobnih osoba, mahom roditelja i prijatelja koji kroz udrugu nastoje poboljšati kvalitetu života osoba s mentalnom retardacijom.

Aktivnosti udruge usmjerene su najviše na osobe koje su izišle iz sustava školovanja, što znači nakon navršene 21. godine života, do kada osobe s mentalnom retardacijom smiju biti uključene u sustav obrazovanja. Nakon toga, ističu u „Svjetlu”, najčešće nemaju kamo i prepušteni su sebi odnosno svojim obiteljima, te bi se država i društvo trebali više angažirati kako bi se stvorili uvjeti za njihov samostalan život i rad u skladu s njihovim mogućnostima.

Veliki problem, ističe tajnica Lepa Filipi, udruzi predstavlja nedostatak vlastitog prostora jer već godinama djeluju u skučenom prostoru koji im je ustupio Caritas.

Osim od članarine koja iznosi 80 kuna mjesečno, udruga „Svjetlo” financira se iz gradskog, županijskog i državnog proračuna, kao i donacijama poslovnog sektora te privatnih osoba, a tijekom ljetnih mjeseci na šetnici imaju vlastiti štand za koji im Grad Zadar ustupa lokaciju bez naknade. Ipak, ta su im sredstva nedostatna za sve programe koje bi još željeli omogućiti svojim članovima.

Izvor: Zadarski list
Foto: Filip BRALA