fbpx

Traje potraga za Boeingom, obiteljima rečeno da se pripreme na najgore

I dalje su nejasne okolnosti nestanka Boeinga koji je prevozio 239 putnika iz Kuala Lumpura prema Pekingu. U potragu je uključeno 40 brodova i više od trideset zrakoplova, no rezultata nema.

BBC je objavio da je zrakoplov koji traga za ostacima nestalog aviona u vijetnamskim vodama uočio nepoznati žuti objekt. Malezija je poslala brodove na ovu lokaciju kako bi utvrdili o čemu se radi.

“Primili smo informaciju da je posada zrakoplova koji je nadlijetao područje zamijetila žuti predmet koji pluta na površini, a podsjeća na pojas za spašavanje”, rekao je voditelj malezijskog civilnog zrakoplovstva Azharuddin Abdul Rahman.

“Kontaktirali smo kolege iz inozemstva i onamo poslali brodove i helikoptere da bismo provjerili o čemu je riječ”, kazao je.

U potrazi za preživjelima i ostacima nestalog zrakoplova sudjeluju timovi iz osam zemalja.

Kina je zatražila od Malezije da intenzivira napore na traženju ostataka Boeinga u kojem su bila i 153 kineska državljana, među ukupno 239 osoba.

“Malezija pridaje veliku važnost tom incidentu.. ali s obzirom na situaciju, Malezija bi morala intenzivirati napore”, rekao je Qin Gang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Ne isključuje se niti jedna mogućnost

Postoji mogućnost da se avion vratio, a nije isključena ni mogućnost terorističkog napada – potvrđeno je nakon što je Interpol objavio da je u avionu bio dvojac s lažnim putovnicama.

Postoji mogućnost da je u pitanju i otmica. Ne isključuje se niti jedna mogućnost.

“Nažalost, dame i gospodo, nismo našli predmete koji su povezani sa zrakoplovom”, izjavio je Azharuddin Abdul Rahman, generalni direktor civilnog zrakoplovstva Malezije, prenosi CNN.

Rahman je kazao kako izvješća o pronalasku vrata zrakoplova nisu potvrđena od strane vijetnamskih vlasti. Kazao je i kako nije točno da je pronađen rep zrakoplova.

Jedini trag nestalog zrakoplova je velika naftna mrlja na moru, a uzorak je trenutno na testiranju.

“Da zrakoplov nestane samo tako… što se nas tiče i mi smo zbunjeni također” izjavio je Rahman i za kraj poručio: “Moramo pronaći taj zrakoplov”.

Obiteljima je rečeno da se pripreme na najgore.

Interpol potvrdio da su na malezijskom letu korištene ukradene putovnice

Danas je i Interpol potvrdio da je najmanje dvoje putnika koristilo ukradene putovnice. U tijeku su pregledi putovnica ostalih putnika.

Na popisu putnika nalaze se imena Christiana Kozela (30) iz Austrije i Luigija Maraldija (37) iz Italije, no oni nisu bili u zrakoplovu, a putovnice su im ukradene. Interpol je objavio da nastoji otkriti pravi identitet putnika koji su se ukrcali na taj let s ukradenim putovnicama.

Iz malezijskog ministarstva unutarnjih poslova također su potvrdili da je u avionu bilo dvoje putnika s ukradenim putovnicama. Osobe koje su putovale s talijanskom i austrijskom putovnicom bile su Azijati.

“To je nevjerojatno. Znaju li ti ljudi svoj posao? Na check-inu se pojave dva Azijata s talijanskom i austrijskom putovnicom, a njima ništa nije čudno”, ljut je bio ministar unutarnjih poslova Ahmad Zahid Hamidi.

Pilot je bio zaljubljenik u avione i vrlo iskusan

Pilot malezijskog zrakoplova nestalog u subotu toliko je uživao u letenju Boeingom 777 da je svoje slobodne dane provodio na simulatoru leta u svom domu, rekli su njegovi sadašnji i bivši kolege.
Zaharie Ahmad Shah (53), kapetan zrakoplova u kojemu je bilo 239 putnika i članova posade na letu iz Kuala Lumpura za Peking, oduvijek je želio postati pilot i to mu je i uspjelo 1981.

Kolege koji su radili s njim kažu da jako dobro poznaje zrakoplov Boeing 777.

“On je zaljubljenik u zrakoplovnu tehniku. Mogli ste ga bilo što pitati i on bi vam pomogao. Takav je on”, rekao je kopilot Malysia Airlinesa koji je ranije letio s njim.

Zaharie je postavio simulator u svom domu u predgrađu Kuala Lumpura.

“Znali smo ga zadirkivati. Pitali bismo ga zašto nosi posao kući”, rekao je pilot koji poznaje Zahariea 20 godina.

Zaharie ima više od 18.000 sati letačkog iskustva i dužnosnici Malaysia Airlinesa kažu da je nemoguće da bi on na bilo koji način bio kriv za nestanak zrakoplova.

 

Izvor: Index.hr