fbpx

U Gradu Zadru ne znaju za „rupu“ u uvali Maestral, iako to područje svakodnevno uređuju gradske tvrtke

Više od tjedan dana nakon šokantne tragedije u uvali Maestral gdje se ugušila 76-godišnja umirovljenica Ružica Peleškei, policija još utvrđuje sve okolnosti njezine smrti u nezaštićenom upojnom bunaru. Prema posljednjim informacijama, policija detaljno istražuje postoji li i čija je odgovornost za smrt korisnice Doma za stare i nemoćne koja je poginula u otvorenom bunaru na gradskom zemljištu u uvali Maestral.

– Još nismo dobili policijsko izvješće da bismo u ovom trenutku mogli kazati nešto više. Kada dobijemo sve podatke vezane uz ovaj slučaj, odlučit ćemo koji su daljnji koraci – kazao je jučer županijski državni odvjetnik Ivan Galović.

Umirovljenica je stradala u noći s nedjelje na ponedjeljak, 3. ožujka, kada je upala u bunar u kojem se do jutra ugušila u svega tridesetak centimetara vode. Kako u Domu do jutra nisu znali da 76-godišnjakinje nema, jer je zadnji put evidentirana na večeri u 18 sati, nesretnoj ženi u jutarnjim satima nije više bilo spasa, što je potvrdila i liječnica koja je kazala kako je žena bila duže vrijeme mrtva.

Iako nitko od nadležnih komunalnih službi nije pokazao interes za njezinu smrt, smatrajući je nesretnim slučajem, drugi je tumače kao „otvorenu zamku“ u koju je nesretna žena upala i do jutra se ugušila, a policija i dalje pokušava utvrditi tko je odgovaran za nezaštićeni bunar.

Što bi bilo da je pala u more

Premda se radi o gradskom zemljištu, u Gradu Zadru su snebivajući se kazali kako ne znaju ni za kakvu „rupu“ koja se nalazi u uvali Maestral, iako to područje svakodnevno uređuju gradske tvrtke (“Odvodnja”, “Nasadi”) koje financiraju građani, pa tako i stradala umirovljenica. Osim toga, Zakon o komunalnim gospodarstvu jasno kaže da je lokalna samouprava, u ovom slučaju Grad Zadar, nadležna za ovakve slučajeve.

Štoviše, kad smo zatražili odgovor od Grada, iz Ureda za informiranje dobili smo ironičan odgovor da je smrt 76-godišnjakinje u otvorenom bunaru jednaka padu u more ili na cesti. „Što bi onda bilo?!“, zapitali su svisoka novinarku, ni na trenutak ne pomišljajući što bi rekli da je na takav način stradao netko od njima najbližih.

Zanimljivo, u ponedjeljak nam se u redakciju javila i Zadranka Dragica Božin, koja je pronašla tijelo nesretne žene. Prošlog četvrtka, kad smo u prisutnosti našeg fotoreportera razgovarali, Dragica je o ponašanju odgovornih rekla:

„To je jedna totalna nemarnost. ‘Nasadi’ to stalno sređuju, oluke su čistili i postavili ovo kamenje uokolo, a sada se svi ograđuju, što me strašno naljutilo.“ No, četiri dana poslije, izgleda da joj se pamćenje oporavilo.

– Nikada vam nisam rekla da bunar održavaju “Nasadi”, niti da su postavili kameni vijenac. Platit ćete vi ovo već nekako, vidjet ćete već kako! – zaprijetila je Dragica Božin novinarki, demantirajući navode o nesređenosti područja uvale Maestral.

Pojasnila je kako je područje sasvim fino rasvijetljeno, te da stanari nemaju nikakvih problema. Nije htjela reći zašto nas je nazvala tek u ponedjeljak i zašto je baš sad, odjednom, okrenula ploču za 180 stupnjeva. Naprotiv, gospođa Dragica je i dalje bila jako uzrujana i prilično prosta, ali nam je odbila reći jer li zbog svojih izjava imala neugodnosti i je li netko zbog toga na nju vršio pritisak.

Na to pitanje je, naravno, ostala – bez teksta.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Jure MIŠKOVIĆ / CROPIX