fbpx

Učenici i profesori Strukovne škole Vice Vlatković predstavili mali solarni auto i didaktički model vjetrenjače

Zahvaljujući projektu vrijednom 50 tisuća kuna te trudu učenika i profesora Strukovne škole Vice Vlatkovića zadarski osnovnoškolci imati će priliku iz prve ruke vidjeti koristi izvora obnovljive energije.

Mali solarni auto, didaktički model vjetrenjače te didaktički model za fotonapon sačinjavaju svaki od pet kompleta solarne opreme za nastavu tehničke kulture u osnovnim školama Zadarske županije koji će po mjesec dana boraviti u svakoj osnovnoj školi kako bi svi učenici imali priliku naučiti kako se iz energije sunca i vjetra dobiva električna energija.

– Radi se o mini verzijama cjelovitih sustava i poanta cijele priče je da učenici u osnovnim školama na praktičan način vide i nauče na koji način se od energije sunca i vjetra može dobiti električna energija. Ovo je najbolji način da se poboljša taj nastavni proces u osnovnim školama, pojasnio je ravnatelj strukovne škole Tihomir Tomčić dodajući kako se na projektu radilo dva mjeseca.

– Sretni smo što možemo pomoći osnovnim školama jer mislimo da je danas nastava tehničke kulture marginalizirana u sustavu. Ne samo zato što se odvija samo jedan sat tjedno već i zato što se odvija samo putem teorije, što i jest najveći problem. Tu nastavu treba postaviti sa što više prakse.

Izvor: Zadarski list/ZDanas
Foto: Vedran SITNICA/ZL