fbpx

Udar na demokraciju u Gradskom vijeću zbog aktivnosti vijećnika Akcije mladih

Akcija Mladih Zadar obratila se javnosti putem priopćenja, a vezano za ukidaju određena prava “po vijećniku” a povećavaju prava “po skupini” odnosno Klubu, što je primjer smanjivanja demokratskih civilizacijskih dosega predstavničke demokracije čiji je temelj: jedan čovjek – jedan glas.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Promjena Poslovnika ponovno ujedinila HDZ i SDP; njime se ukidaju određena prava “po vijećniku” a povećavaju prava “po skupini” odnosno Klubu, što je primjer smanjivanja demokratskih civilizacijskih dosega predstavničke demokracije čiji je temelj: jedan čovjek – jedan glas. Glas koji proizlazi iz vlastitog mišljenja i prava da ga se slobodno iznese kako to mi smatramo u Akciji mladih.

Građani i građanke koji su izabrali da ih u Gradskom vijeću Zadra predstavljaju vijećnici Akcije mladih, novim Poslovnikom, imaju manja prava, od onih koji su izabirali koalicije HDZ ili SDP! 
Novim ali u prijedlozima rigidnim Poslovnikom predlaže se da se prava vijećnika da govore smanje s 7 minuta na 5 minuta, a povećavaju prava Klubova u tom dijelu. Kako neki Klub može unificirano zastupati mišljenje svih njegovih članica i članova!?  
Klubovi bi morali služiti da se neka pitanja dodatno razmotre sa stranačke pozicije, a ne da “misle” u ime svih članica i članova tog Kluba! Nažalost u našoj “demokraciji” stranački klubovi su neprikosnoveni i nitko iz “velikih” stranaka ne glasa drugačije o onoga što im se odredi u klubu.
U Akciji mladih od početka se borimo protiv takvih unificiranih mišljenja, iznosimo stavove koji uvijek počivaju na osobnoj odgovornosti, ne skrivamo se iza stranke, a ponajmanje iza raznih interesa.

Koliko su upravo interesi stranaka iznad interesa Grada, vidjeli smo na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća 13.ožujka 2014., kad su vijećnici vladajuće koalicije HDZa iz HSP AS kao mlada “udavača” kapricirali svojim dolaskom ili nedolaskom na sjednicu Gradskog vijeća. HSP AS čekajući kako će ih njihov “ženik” HDZ odobrovoljiti, koji će im “poklon” u vidu pozicija i slično ponuditi, pri čemu se tako “zaljubljeni” nisu brinuli o pitanjima kako gradska uprava funkcionira za ostale građane. U Akciji mladih mislimo da je dosadašnja vlast previše koštala i naškodila svima i protiv svih njenih negativnosti ustrajno se borimo. Izvrtanje teza da bi mi dok HDZ i HSP AS “ljubuju” morali osiguravati kvorum i zadržavanje statusa quo u gradskoj upravi je jadna više nego smiješna i ne želimo je uopće razmatrati.
Ono što nas doista brine je da su se u Gradskom vijeću grada Zadra još jednom ujedinile dvije najveće rigidne stranke SDPa i HDZa i iznjedrili prijedlog novog Poslovnika kojim se pravo vijećnika da govori o nekoj točki gradskog vijeća vremenski smanjuje, a ukida se i mogućnost jednog ponovnog javljanja u raspravu. Smatramo da se takav novi Poslovnik donosi isključivo zbog vijećnika Akcije mladih koji su svojim raspravama, radom i velikom aktivnošću unijeli znatne promjene i aktivirali gradsko vijeće. To u vlast uljuljkanim stranačkim strukturama ne odgovara, pa su našli najnedemokratskiji način da onemoguće “nove vjetrove” da ne kažemo oluje, koje su uzrokovali vijećnici Akcije mladih.

Apeliramo zato na naše sugrađane, posebno članice i članove tih stranaka i koji znaju koliko im je teško izboriti se za vlastito mišljenje unutar stranke, da cijene volju svih naših građana, da stanu uz demokratska načela i podrže pravo da predstavnik u Gradskom vijeću bude osoba, a ne stranačka “mašinerija” i sluga Kluba umjesto svih građanki i građana Zadra.

 ZDanas