fbpx

Uhićen narkobos Darko Šarić, zbog opasnosti od bijega određeno mu do dva mjeseca pritvora

Narkobos Darko Šarić uhićen je jutros u zajedničkoj akciji policije Crne Gore i Srbije, potvrđeno je za Blic u Specijalnom tužiteljstvu, gdje bi Šarić tijekom dana trebao biti doveden na ispitivanje. Šarić je oko 8.50 sati sletio u beogradsku zračnu luku, nakon čega je prevezen u policijsku postaju, a nakon toga ga čeka ispitivanje u Specijalnom tužiteljstvu.

Realizacijom ove dugo planirane akcije rukovodili su ministri pravde Srbije i Crne Gore Nikola Selaković i Duško Marković.

Specijalni sud u Beogradu odredio je Šariću pritvor do 60 dana, tj. do iduće odluke Suda, zbog opasnosti od bjega i mogućnosti ponavljanja kaznenih djela.

Šef narko mafije Darko Šarić u medijima se prvi put pojavljuje u listopadu 2009. godine, kada su agencije prenijele da je urugvajska policija zaplijenila 2,8 tona kokaina na jahti “Maui”, pod britanskom zastavom, 25 kilometara zapadno od Montevidea. Tom prilikom uhićene su dvije osobe, Urugvajac i Srbin, koje su pokušale kokain s jahte prebaciti u zapadnu Europu.

U siječnju 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna tjeralica. Prema pisanju podgoričke Pobjede 25. siječnja 2010. Darko Šarić napustio je Crnu Goru i od tada mu se gubi svaki trag.

Šverc kokaina, pranje novca…

Miloš Oparnica, šef Nacionalnog ureda Interpola u Srbiji objavio je 15. veljače 2010. da se policija počela baviti Darkom Šarićem još 2000. godine zbog pranja novca, što je vjerojatno bio početak raspetljavanja čitavog slučaja. Istog mjeseca iz Uprave policije Crne Gore priopćeno je da je Šarić napustio Crnu Goru nekoliko dana prije nego što je dostavljena međunarodna tjeralica za njim. Srbiji je najmanje 15 zemalja dostavilo informacije o vođi najvećeg narko klana u ovom dijelu Europe.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal Srbije podiglo je 13. travnja 2010. optužnicu protiv Šarićeve grupe. Dan poslije, državni tajnik Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da je suština borbe protiv narko klana Darka Šarića i ostalih kriminalnih grupa otkrivanje njihovih veza s pojedinim državnim dužnosnicima iz javnih poduzeća, kao i nosiocima državnih funkcija. Po Homenu, brojni bivši političari postali su uspješni biznismeni i to odmah nakon što su napustili politiku.

Homen je također rekao da su financijski uspon, poslovi s drogom i moć Šarića evidentni od 2004. do 2009. godine i u tih pet godina treba tražiti ljude iz vlasti koji su mu pomagali, ako je riječ o pranju novca.

Planirao likvidaciju najviših državnih dužnosnika?

Beogradski Press je u svibnju 2010. objavio da su Šarić i članovi njegovog klana napravili početkom godine plan za likvidaciju najviših državnih dužnosnika Srbije, operativaca policije i BIA, za što je pripremljen budžet od 30 milijuna eura. Specijalno tužiteljstvo podiglo je 6. kolovoza 2010. novu optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 milijuna eura od prodaje kokaina. Tužiteljstvo je navelo da je novac od droge uložen u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji.

Prema navodima medija, Šarić je kupovinom i privatizacijom poduzeća oprao više od 4,3 milijuna eura i više od 200 milijuna dinara, što je ukupno više od šest milijuna eura. Radi se o novcu koji je uložen u privatizaciju i financiranje hotela “Putnik” i “Vojvodina” te poduzeća “Mitrosrem” Sremska Mitrovica.

U listopadu 2010. u Crnoj Gori je, na osnovi talijanske tjeralice, uhićen brat Darka Šarića, Duško. Tjeralica ga je teretila da je u Italiji bio organizator grupe koja je u u toj zemlji preprodavala kokain. Godinu dana kasnije Specijalno tužiteljstvo podiglo je petu po redu optužnicu protiv Šarića i njegovih najbližih suradnika.

Osuđivan šest puta, prvi put kao maloljetnik

Darko Šarić rođen je 21. listopada 1970. godine. Čak šest puta je bio osuđivan presudama Općinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih kaznenih djela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehaja, uništavanje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim poduzećima, uništavanje poslovnih i stambenih prostorija, pronevjeru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prvi put je osuđen kao maloljetnik 1988. godine, kada mu je izrečena mjera pojačanog nadzora roditelja. Sljedeći put je osuđen 1992. na uvjetnu kaznu, treći put 1994. na kaznu od četiri godine zatvora.

Izvor: Index.hr