fbpx

Uskoro nam dolazi potpuno savitljiva elektronika

Istraživači sa Sveučilišta Surrey možda su razvili tehnologiju koja će se pokazati ključnom u svijetu gadgeta sutrašnjice. Njihov Source-Gated-Transistor (SGT) idealnih je svojstava zbog kojih će se elektronički uređaji uskoro naći u fleksibilnim plastičnim materijalima ili čak tekstilu

SGT kontrolira električnu struju kako ulazi u poluvodič, što istovremeno smanjuje šansu da se krug pokvari, povećava učinkovitost te osigurava niske troškove izrade. Elektronički uređaji sljedeće generacije koji sadrže SGT bit će izvrstan odabir za stvari poput nevjerojatno tankih digitalnih flastera kojima će se bežičnim putem moći pratiti zdravlje pojedinca.

To je tek početak priče, smatraju istraživači. ‘Ove tehnologije uključuju tanke plastične površine elektroničkih krugova, nalik na papir (…) Do sada su takve tehnologije mogle biti proizvedene u vrlo malim količinama, uglavnom ograničene za primjenu u laboratorijima. Sa SGT-om sada konačno imamo način da tehnologija bude izvediva bez povećanja troškova ili složenosti dizajna’, rekao je rukovoditelj istraživanja Radu Sporea sa Sveučilišta Surrey.

Ovo istraživanje smatraju ključnim u razvoju novih uređaja, a posebno velikim vide potencijal uključivanja i primjene SGT-a na materijale poput grafena. Zahvaljujući rezultatima, Sporea i koautor Ravi Silva vjeruju da će sljedeća generacija gadgeta stići mnogo prije nego se mislilo. Čak i LG, gigant industrije koji radi na razvoju sličnih tehnologija, optimistično gleda tek na 2020. kao na godinu gdje će savitljivi gadgeti početi s dominacijom na tržištu.

U mobilnom svijetu, LG smatra da će do 2018. čak 40 posto mobitela biti zakrivljeno poput G Flexa, a istinski savitljivih uređaja bit će mnogo manje. Ista je kompanija uspješno proizvela i prve zakrivljene baterije, što je još jedan bitan korak u cijeloj priči oko gadgeta sutrašnjice.

 Izvor: tportal