fbpx

Vjeruju da su pronašli nestali avion! Dva predmeta uočena u južnom dijelu Indijskog oceana

Dva predmeta pronađena u južnom dijelu Indijskog oceana mogla bi biti dijelovi malezijskog zrakoplova nestalog prije 12 dana, izjavio je u četvrtak malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein, nakon što je Australija obavijestila Maleziju o uočenim predmetima.

“Mogu potvrditi da imamo novi trag”, rekao je Hussein novinarima u Kuala Lumpuru.

Predsjednik australske vlade Tony Abbott izjavio je kratko prije toga da su na satelitskim slikama pronađena dva predmeta koja bi mogla biti povezana sa zrakoplovom tvrtke Malaysia Airlines koji je nestao 8. ožujka. Abbott je odmah o uočenim predmetima obavijestio svoga malezijskog kolegu Najiba Razaka.

“Pojavila se nova i vjerodostojna informacija, povezana s potragom… u južnom dijelu Indijskog oceana”, rekao je Abbott pred australskim parlamentom.

“Australski državni ured za pomorsku sigurnost (AMSA) dobio je informaciju na temelju satelitskih snimaka o predmetima koji bi mogli biti povezani s potragom”, dodao je predsjednik australske vlade.

“Na temelju stručnih analiza satelitskih snimaka, identificirana su dva predmeta koja bi mogla biti povezana s potragom”, pojasnio je.

Malaysia Airlines počet će slati SMS poruke s najnovijim podacima iz potrage svim obiteljima putnika i posade iz nestalog aviona. Iz kompanije su također poručili da će otvoriti posebnu e-mail adresu preko koje će članovi obitelji moći lakše komunicirati s kompanijom.

Australci su dijelove koji bi mogli biti dio nestalog malezijskog Boeinga 777 uočili na satelitskim snimkama. Jedan dio dug je oko 24 metra, a predmeti se nalaze 2500 kilometara jugozapadno od australskog grada Pertha u Indijskom oceanu.

Abbott je rekao da je već razgovarao sa svojim malezijskim kolegom Najibom Razakom i upozorio ga da predmeti još nisu identificirani.

Prema Abbottovim riječima, jedan zrakoplov trebao bi uskoro stići u područje gdje su uočeni predmeti, a na putu onamo još su tri zrakoplova.

“Zadaća lociranja tih predmeta bit će krajnje teška i možda se na kraju pokaže da oni nemaju veze s potragom za MH370”, rekao je predsjednik australske vlade.

Malezija je hitno u to područje poslala šest vojnih brodova, tri helikoptera koji će se pridružiti ostatku ekipe u pretraživanju područja na jugu Indijskog oceana.

Dužnosnici Malaysia Airlinesa rekli su da obitelji nestalih putnika i posade neće dovesti u Australija dok ne bude službeno potvrđeno da su uočeni predmeti doista dijelovi nestalog zrakoplova.

Medijima se obratio i američki predsjednik Barack Obama koji je rekao da je potraga za nestalim Boeingom 777 za SAD trenutno najveći prioritet.

Prema nekim procjenama, možda će biti potrebno i do 48 sati za identifikaciju pronađenih dijelova u oceanu.

Australski stručnjak za sigurnost, Neil Fergus, rekao je da je zrakoplov do te lokacije mogao stići samo ljudskom intervencijom. Nemoguće je da avion koji se pokvario ili zapalio dođe do tako daleke destinacije.

Dva predmeta dosad najbolji trag u potrazi za zrakoplovom

Dva predmeta otkrivena u Indijskom oceanu u okviru istrage o nestanku zrakoplova na letu MH370 tvrtke Malaysia Airlines, od kojih jedan dug 24 metara, “vjerojatno su najbolji trag koji imamo”, rekli su u četvrtak australski dužnosnici.

“Taj je trag vjerojatno najbolji koji zasad imamo, ali moramo otići na lice mjesta da vidimo je li to što vrijedi ili ne”, izjavio je dužnosnik Australskih vlasti za pomorsku sigurnost (AMSA) John Young na konferenciji za tisak.

“Predmeti su relativno nejasni… plutaju ispod površine i povremeno izvire”, dodao je on ističući: “Veći od dva predmeta ima 24 metra. Drugi je manji”.

Kineski ministar vanjskih poslova rekao je u četvrtak kako se nada da će Australija moći poslati svoje snage što je prije moguće da istraže dva predmeta uočena satelitom kako plutaju u južnom dijelu Indijskog oceana.

Kina je svojem veleposlanstvu u Australiji rekla da ostane usko povezano s australskom vladom i pomogne u naporima oko potrage, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Istražitelji puni nade, ali i opreza

Jedan neimenovani malezijski dužnosnik izjavio je pak da su istražitelji “puni nade, ali i opreza”. Pregledavaju se satelitske snimke i čeka se vizualna potvrda, dodao je.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa Boeing 777 s 227 putnika i 12 članova posade nestao je 8. ožujka na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu nešto više od sat vremena nakon uzlijetanja. Istražitelji su uvjereni da ga je skrenuo s rute netko tko se dobro razumije u tip zrakoplova Boeing 777-200ER i upravljanje zrakoplovom. U tijeku je potraga bez presedana koja pokriva područje od obala Kaspijskog jezera na sjeveru do južnog Indijskog oceana.

Detaljna naknadna provjera putnika i članova posade nije dovela ni do kakvog korisnog zaključka.

Američki FBI pomaže malezijskim vlastima analizirati podatke sa simulatora leta koji pripada kapetanu nestale letjelice, nakon što su prvi rezultati istrage pokazali da su neki podatci na njemu izbrisani početkom prošlog mjeseca.

Potraga, u kojoj sudjeluju brojne zemlje, usredotočena je na dva ogromna koridora, sjeverni od Laosa prema Kaspijskom jezeru, a drugi prema jugu preko Indijskog oceana od Sumatre do zapadne Australije. Australija predvodi potragu u južnome dijelu južnog koridora, a u tome joj pomaže mornarica SAD-a.

Izvor: Index.hr