fbpx

Vukšević nije znao da Peroš ima račun u tršćanskoj banci

Na Županijskom sudu u Zadru jučer je pred Sudskim vijećem Marijana Bitange nastavljeno suđenje Đenku Perošu (67), koji je optužen da je 1997. godine kao tadašnji vlasnik tvrtke Prigorka promet Zapužane – Benkovac, zlouporabom položaja i ovlasti pribavio sebi znatnu imovinsku korist.

Jučer je saslušan svjedok Marinko Vukšević, tadašnji direktor Prigorka prometa. Vukšević i Peroš su dovedeni iz zadarskog pritvora, gdje su završili zbog gospodarskih malverzacija u istoj tvrtki.

Ovaj put je Peroš sam na optuženičkoj klupi, a Vukšević u ulozi svjedoka. O prodaji kompletnog postrojenja Prigorka promet je sklopila ugovor s tvrtkom Ripex iz Trsta na iznos od 1,47 milijardi talijanskih lira i to uz dogovor s neimenovanom osobom iz te tvrtke da će ispostaviti dvije različite fakture. Prema optužnici, na jednoj su upisali pravi iznos, a na drugoj uvećani za 320 milijuna lira, odnosno na iznos od 1,79 milijardi lira. Kad je novac sjeo na račun Ripexa, odmah je tršćanskoj banci Cassa di Risparnio di Trieste banco SPA izdan nalog da taj iznos prebace na račun Prigorka prometa. Temeljem Peroševa naloga banka je taj iznos prebacila na njegov privatni devizni račun otvoren u toj banci nakon čega ga je on podigao i zadržao za sebe.

Tadašnji direktor Vukšević jučer je pred Sudskim vijećem rekao kako mu nije poznato da je Prigorka promet imala otvoren račun u tršćanskoj banci.

 Izvor: Zadarski list