fbpx

Za službene automobile imaju, za poticanje zapošljavanja nemaju, a Milanović napada medije!

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da Vlada ne ukida poticaje za zapošljavanje mladih iz mjera aktivne politike zapošljavanja, već će sredstva za to povući iz europskog programa poticanja zapošljavanja mladih pod nazivom Garancija za mlade.

Milanović je na početku Vladine sjednice opovrgnuo tvrdnje u nekim medijima da Vlada zbog nedostatka novca ukida poticaje iz mjera aktivne politike zapošljavanja, te je pozvao medije da istinito izvješćuju o toj temi.

Pozivam sve da pošteno rade svoj posao, i one koji rade i one koji izvješćuju, rekao je Milanović osvrnuvši se na današnje napise u nekim medijima.

Ništa ne ukidamo, to je netočna informacija, da je točna valjda bi već prije deset dana pri rebalansu proračuna netko to primijetio, dodao je premijer.

Mrsić: Nema obustavljanja mjera zapošljavanja, ovo je samo time out

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon što je isto učinio premijer na Vladi, demantirao je da su mjere aktivnog zapošljavanja obustavljene. Ni u jednom trenutku to nismo rekli, poručio je Mrsić te dodao da u ovom trenutku 19 tisuća mladih radi bez zasnivanja radnog odnosa, a još oko pet tisuća mladih kandidata za mjeru 1.600 kuna za ovu godinu.

” I jučer smo to rekli, i na sjednici, na press konferenciji da nema obustavljanja mjera. Mjere idu dalje, jedino uzimamo time out u financiranju dok nam se ne oslobode sredstva i dok nam ne dođu sredstva iz EU.”

Mrsić je naveo da ove godine stižu sredstva s kojima će se mjere zapošljavanja financirati.

“16 milijuna eura iz ESF-a, 340 milijuna kuna koje smo već predfinicirali i to ćemo dobiti u povratu iz EU i garancija za mlade, dakle ono što nam stiže iz EU kad završi proces evaluacije.”

Iako tvrdi da mjere nisu obustavljene, ministar je poručio da se novi zahtjevi do daljnjeg neće primati.

“Ne bi bilo pošteno da ljudi misle da će doći brzo u proces evaluacije. Dakle, u ovom trenutku želimo isfinancirati sve ovo što imamo do sada, a onda ćemo nastaviti sa primanjem novih zahtjeva. Javnost će biti obaviještena o tome”, zaključio je Mrsić.

Je li novac za službene automobile mogao biti preusmjeren u poticanje zapošljavanja?

Ministri Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović osvrnuli su se na zamrzavanje poticaja za zapošljavanje mladih. Evo što su odgovorili na pitanje je li to sramotan potez u situaciji velike nezaposlenosti.

“To ćete morati pitati nekog drugog. Vlada je predložila rebalans proračuna temeljem smjernica Europske komisije, on je otišao u Sabor, proračun je donesen”, rekao je Bauk dodavši kako za to treba pitati resorne ministre. “Vidim da su oni to već komentirali”, dodao je.

Siniša Hajdaš Dončić je imao sličan odgovor. “Pitajte kolegu Mrsića, nisam u tom resoru. Koliko znam to nadilazi novac koji je osiguran kroz Europsku komisiju i to će biti riješeno vrlo brzo”, rekao je Hajdaš Dončić, a i ministar Zmajlović se pridružio kolegama sa sličnim odgovorom:

“Pitat ćete ministra nadležnog za to. Svaki ministar se ponaša sukladno s raspoloživim sredstvima i u skladu s tim kreira politike svog resora.”

Na pitanje je li novac za službene automobile mogao biti preusmjeren u poticanje zapošljavanja, te kako bi on osobno postupio po tom pitanju, Zmajlović je odgovorio:

“Pa to je vrlo zanimljivo populističko pitanje, ali u svakom slučaju s novcem treba uvijek raspolagati racionalno i usmjeravati ga na ono što će doprinijeti razvoju hrvatskog društva, a to je i ono što činimo. Bez obzira na ove populističke teme. Pa Vlada je donijela odluku i siguran sam da je to ono što u realnim okvirima, vremenu i uvjetima možemo činiti najbolje za Hrvatsku, društvo i gospodarstvo”.

 Izvor: Index.hr