fbpx

Zadar Domaćin Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dan lutkarska

Hrvatski centar Assitej i Hrvatski centar Unima ove godine zajedno slave Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarska, u Zadru od 19. do 21. ožujka. Domaćin ovogodišnje centralne proslave u Zadru je Kazalište lutaka Zadar, gdje je sinoć održan Festival vrtića. Projekt je u jutarnjim satima na press konferenciji predstavila Marija Šarić Ban kazavši kako je smisao razvijanje nekakvog kreativnog učenja na bazi likovnog stvaralaštva.

Tomislav Marijan Bilosnić kazao je kako Svjetski dan lutkarska nije slučajno u Zadru i nije slučajno u Kazalištu lutaka.

– Na ovaj dan prije 20 godina sjedio sam na jednoj sjednici u Francuskoj. Kazalište lutaka gostovalo je s predstavom Muke majke Margarete. Sjećam se kako sam točno mjerio, svi su po završetku predstave ostali punih 19 minuta. Kazalište lutaka je prepoznatljivo kao i košarka. Bez obzira u kojoj ligi igrali, uvijek smo interesantni, kazao je Bilosnić.

Na rasporedu proslave danas je čitanje međunarodne i hrvatske poruke za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Potom će Romano Bogdan, predsjednik HV Assitej dodijeliti četiri nagrade KLZ-u za predstavu Zvjezdica, čija će izvedba uslijediti. Večeras je u 20 sati na programu predstava “Revolucija” Kazališne udruge Igrajmo se.

U petak je čitanje međunarodne i hrvatske poruke za Svjetski dan lutkarstva, a u 17.30 sati predstavu “Glazbatorij” izvest će Gradsko kazalište lutaka Split, čime i završava ovogodišnja svečanost.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: Vedran SITNICA/ZL