fbpx

Zadar i Biograd na Moru “zamračili se na jedan sat”

Biograd na Moru i Zadar i ove godine su u subotu navečer, nekoliko sati prije pomicanja kazaljki na satu za sat unaprijed, bili dijelom globalnog svijeta. U društvu s preko 7.000 gradova iz 162 zemalje koji su se “zamračili na jedan sat ” i – utonuli u mrak.

U 58 hrvatskih gradova ugašena su svjetla na trgovima i znamenitostima. Sat vremena u Zadru se zamračilo Forum, odnosno Poljana Pape Ivana Pavla II, a u Biogradu šire područje Poluotoka te su se na simbolični način pridružili brojnim svjetskim metropolama.

– Riječ je o najvećoj volonterskoj akciji “Sat za planet Zemlju”, poznatoj kao Earth Hour, u kojoj se gašenjem rasvjete na cijelom ili dijelu grada potiče stotine milijuna ljudi da poduzmu pozitivne mjere za zaštitu okoliša te da razmišljaju o štednji energije tijekom cijele godine, kazala je Martina Stevanja, predsjednica Savjeta mladih Biograda na Moru, inicijatora akcije u ovom gradu.

Ispred Gradske uprave u obliku “60+” (sat plus), zapaljene svijeće kao i na prozorima zgrade Gradske uprave što je pobudilo veliki interes građana. Mnogi su se i fotografirali za uspomenu. Nažalost uopće nisu viđeni predstavnici gradske vlasti, političkih stranaka, udruga i javnih ustanova.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: Marin GOSPIĆ