fbpx

Zadarska županija priprema izgradnju tri centra kompetencija

Hrvatski župani zajedno s Ministarstvom gospodarstva rade na izradi ključnog dokumenta koji je preduvjet za korištenje EU fondova namijenjenih za investicije u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije. Zadarska županija priprema izgradnju tri centra kompetencija

Jučer je u Virovitici, u organizaciji Hrvatske zajednice županija, održan sastanak svih hrvatskih župana na poziv Ministarstva gospodarstva kako bi se upoznali s dosadašnjim rezultatima u izradi Strategije pametne specijalizacije te odredili daljnji smjer aktivnosti. Ministarstvo je prepoznalo važnost uključivanja županija u izradu ovog strateškog dokumenta, budući da će njime definirati ključne odrednice za podizanje konkurentnosti ekonomije Republike Hrvatske i dati smjernice koje su to tržišne niše i prednosti u okviru prioritetnih gospodarskih sektora ključne za razvoj gospodarstva naše zemlje u razdoblju do 2020. godine, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.

U čitavoj Europskoj uniji, regije odnosno županije su nosioci gospodarskog razvoja i upravo kroz Strategiju specijalizacije, koriste svoje komparativne prednosti te time na razini države doprinose cjelokupnom regionalnom i gospodarskom rastu i razvoju. Izrada Strategije pametne specijalizacije u sklopu IPA projekta, započela je u kolovozu 2013. godine, a predviđeni rok izrade je II. kvartal 2014. godine.

Republika Hrvatska kao i sve druge zemlje članice ima obavezu izraditi Strategiju pametne specijalizacije, te je izrada iste preduvjet za korištenje fondova EU namijenjenih za investicije u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije te je, kao takva, preduvjet za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova u financijskoj perspektivi 2014. do 2020. godine.

„Osim pametne sektorske specijalizacije Republike Hrvatske i razvoja klastera konkurentnosti, potrebno je što prije i revidirati postojeću Strategiju regionalnog razvoja, kao i postojeće županijske razvojne strategije kao temeljne strateške dokumente. Upravo zato je nužna učinkovita koordinacija svih resornih tijela državne uprave zajedno s regionalnom i lokalnom samoupravom te partnerima iz poslovnog, znanstvenog i istraživačkog sektora. Suradnja je u ovom slučaju jedini ključ uspjeha, a cilj je trajno poboljšanje standarda života hrvatskih građana i svakako smanjenje nezaposlenosti“, zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

„Kroz aktivnosti pametne specijalizacije želimo na najbolji mogući način povezati znanstveni i gospodarski sektor jačajući ulogu istraživanja, inovacija i razvoja te na taj način jačati konkurentnost našeg gospodarstva uz nova zapošljavanja. U tom smislu Zadarska županija priprema izgradnju tri centra kompetencija – Centar novih tehnologija za metaloprerađivačku industriju, Plavo-zeleni centar za poljoprivrednu i ribarsku djelatnost te Kreativni centar za jačanje kulturne baštine I turizma“, rekao je na sastanku zadarski župan Stipe Zrilić.

Izvor:HRT/ZDanas