fbpx

Zadarske veze Galetovića i Šegona

Bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon koji je nedavno osumnjičen za sukob interesa zbog povoljnijih HBOR-ovih kredita za njegove tvrtke, ali i poziciju s koje je mogao pogodovati kod predstečajnih nagodbi, angažirao je zagrebačkog odvjetnika Davora Galetovića. Suradnja Šegona i Galetovića zanimljiva je iz više razloga. Obojicu ih, naime, puno poslova i kontakata veže uz Zadar, a svakako je najzanimljiviji tijek predstečajne nagodbe za riboprerađivačku tvrtku Adria d.d. koja u zadarskoj Gaženici posluje već 65 godina i zapošljava 300-tinjak radnika. U toj priči od samog su početka bili involvirani i Galetović i Šegon, a o tome je Zadarski list izvještavao u više navrata tijekom cijele 2013. godine.

Adria d.d. se, podsjetimo, našla u bezizlaznoj financijskoj situaciji, a vlasnik, Miodrag Lacić, bio je prezadužen kreditima. Svoje obveze nekako je rješavao do akcije “Spice” u kojoj je zajedno s tadašnjim čelnicima Podravke bio uhićen. Iako je kasnije oslobođen svih optužbi, financijska šteta bila je nenadoknadiva, ali i pritisak iz Hrvatske poštanske banke i Ministarstva financija, u kojem je tada radio Branko Šegon. Laciću je upravo iz tih dviju ustanova bilo sugerirano da dade tvrtku u zakup Jadranku Lisici i Nevenu Badurini, vlasniku stankovačke Ostree, poznatijem kao “kralju inćuna”, a Galetović je odmah, na samom početku s njima ušao u priču, prvo kao njihov odvjetnik, a kasnije i poslovni partner.

Lisica i Badurina su, naime, osnovali tvrtku Adria Zadar 1 d.o.o. koja je s Lacićem 18. listopada 2012. godine sklopila ugovor o jednogodišnjem zakupu i preuzela tvrtku. Oni su prema dogovoru trebali preuzeti svih 286 radnika, poštivati njihov kolektivni ugovor, preuzeti na sebe garancije prema bankama, plaćati najam i slično, no ništa od navedenoga nisu učinili. Zbog toga je Lacić već sredinom prosinca podnio tužbu za raskid ugovora o zakupu, ali su i oni tužili tražeći ostanak u tvrtci. U tom slučaju, kao i svemu ostalom gdje je bio potreban odvjetnički angažman, zastupao ih je Davor Galetović. Vodilo se nekoliko sudskih sporova na Trgovačkom sudu u Zadru, a rezultat svega je bio da su Lisica i Badurina iz Adrije izišli tek kad im je istekao ugovor. Dakle, po sili zakona, a 76 radnica ni do danas nisu dobile sve plaće.

Izvor: Zadarski list

Foto: Pixsell