fbpx

Zadarski bedemi na listi svjetske baštine!

Šibenske srednjovjekovne utvrde i obrambeni sustav Zadra te utvrđeni grad Korčula obuhvaćeni su projektom kojim talijansko Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti želi dopuniti popis pod zaštitom UNESCO-a niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike.

Iz šibenske Gradske uprave jučer su izvijestili kako je talijansko ministarstvo pokrenulo projekt izrade prijedloga za upis na Popis svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća, kao zajednički prijedlog Italije, Hrvatske i Crne Gore.

Među spomenutim građevinama u Hrvatskoj nalaze se četiri šibenske tvrđave te obrambeni sustav Zadra i utvrđeni grad Korčula, a u Crnoj Gori obrambeni sustav Kotora.

Talijanski popis čine utvrđeni grad Bergamo, obrambeni sustav Peschiera del Garda, utvrđeni grad Palmanova i obrambeni sustav venecijanske lagune.

Hrvatsko Ministarstvo kulture razmotrilo je prijedlog te ga je, uz suglasnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, načelno prihvatilo, navode iz Grada Šibenika.

Zajednički Pristupni popis, koji uključuje najznačajnije primjere obrambenih sustava te vrste, sastavljen je u suradnji talijanskih, crnogorskih i hrvatskih stručnjaka.

Koordinator projekta je Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti Italije, a venecijanski sustav obrane nalazi se na tzv. tentativnoj listi UNESCO-a.

Izvor: Zadarski list

Foto: Zvonko KUCELIN