fbpx

Zbog Grčićeva softvera 150 milijuna eura kasni mjesecima

Za kašnjenje s izdavanjem akreditacije najviše je odgovorno resorno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i ministar Branko Grčić

Muke s “Grčićevim softverom” konačno su gotove. Izvori iz Europske komisije najavljuju da je revizija hrvatskog sustava gotova i da se očekuje izdavanje akreditacije u idućih nekoliko dana, nakon čega slijedi isplata predujma od 150 milijuna eura.

Ministar rada “na čekanju

Za kašnjenje s izdavanjem akreditacije najviše je odgovorno resorno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i ministar Branko Grčić. Prvotno je obećavao da će akreditacija i predujam stići u listopadu ili do kraja 2013., zatim je najavio da će stići “u siječnju ili veljači”, a na kraju je govorio o travnju. Grčić je čitavo vrijeme objašnjavao da je svejedno stiže li 150 milijuna predujma koji mjesec prije ili kasnije te da je za kašnjenje kriv vrlo kompliciran računalni softver. Zbog kašnjenja s akreditacijom zaiskrilo je između Grčića i ministra rada Miranda Mrsića, koji zbog toga još nije dobio 16 milijuna eura iz takozvanog “mini europskog socijalnog fonda”.

– Isplata sredstava iz “Garancije za mlade” nije uvjetovana akreditacijom sustava pa tako ni uspostavom informatičkog sustava upravljanja informacijama. “Garancije za mlade” financirat će se u okviru novog financijskog razdoblja (2014.-2020.) i prve isplate iz europskih sredstava za tu namjenu uvjetovane su izradom i odobrenjem strateških dokumenata za spomenuto financijsko razdoblje – poručuje ministar Branko Grčić. Iz Ministarstva rada, koje je izgubilo mnogo novca u rebalansu državnog proračuna – toliko da su morali na neodređeno vrijeme stopirati mjeru popularno nazvanu “volontiranje za 1600 kuna” – kažu da je Grčić u pravu što se tiče 60 milijuna eura koje očekuju iz “Garancije za mlade”, ali da zbog njega ipak trpe štetu od spomenutih 16 milijuna eura.

– Tih 16 milijuna eura nam je blokirano zbog toga što još nismo dobili akreditaciju. Čim je Hrvatska dobije, mi ćemo tim novcem, doduše u smanjenom opsegu, reaktivirati mjeru stručnog osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (Mrsićevih 1600 kuna, nap. a.) – kaže naš sugovornik iz Ministarstva rada.

A kako je uopće nastao problem s akreditacijom i kako izgleda taj “Grčićev softver”? U travnju 2011., kad je Hrvatska završila pregovore s EU, u poglavlju 22. pisalo je i ovo: “EU naglašava važnost uspostavljanja učinkovitog sustava nadzora i evaluacije, uključujući i adekvatan MIS, kako bi se na vrijeme primjenjivala kohezijska politika”. Taj MIS, skraćenica od engleskog naziva “management information system”, famozni je “Grčićev softver”.

Softver protiv muljaža

Ljudi upoznati s MIS-om opisali su nam ga u kratkim crtama. Sastoji se od dva sloja. Donji je zapravo računovodstveni softver: u njega se unose podaci o tome kada je potpisan ugovor za neki projekt, kad stižu fakture, kada je što plaćeno i koliko. Gornji je sloj bitniji i on sadrži operativne programe, mjere i prioritete u korištenju strukturnih fondova. U gornji se sloj upisuju ciljevi koji se žele postići, ali i indikatori uz pomoć kojih se prati uspješnost postizanja tih ciljeva. Uz pomoć tog softvera bit će u svakom trenutku moguće vidjeti ide li korištenje fondova EU prema zadanom cilju ili nešto ne ide kako treba.

Izvor: Večernji list