fbpx

Zrilić: Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara neće donijeti ništa dobro

Zadarski župan Stipe Zrilić ne misli da bi tužba Ustavnom sudu išta promijenila, u slučaju da se masterplan bolnica donese bez suglasnosti osnivača, to jest županija. Predsjednik Zajednice županija, Tomislav Tolušić tvrdi da je svaka odluka koja se tiče županijskih bolnica, bilo da se radilo o ukidanju odjela ili funkcionalnoj integraciji bolnica protuustavna i protuzakonita, ako ministar prethodno ne dobije zeleno svjetlo županijskih skupština. No, župan Zrilić kaže da su Zadarskoj županiji ionako ukinuta osnivačka prava bolnice u trenutku kad ju je država uzela u sanaciju.

– Ne možemo se uzdati u naše sudstvo da bi takva tužba išta promijenila. Iluzorno je očekivati ikakvu korist od toga, kazao je župan.

Nije optimističan ni da će Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica, donijeti išta dobro.

– Ne znam kako će u stvarnosti funkcionirati taj masterplan. Bilo je već previše loših brzopletih poteza u zdravstvu, da bih vjerovao da ovaj neće biti takav. Bojim se da će ovo biti još jedan od tih loših poteza, kao što je sanacija bolnica koja se na zadarsku Opću bolnicu loše odrazila. Financijsko stanje u bolnicama ne da nije sanirano, nego se još i pogoršalo. Navodno će županijama vratiti bolnice, ali moraju ih vratiti sanirane. Sve se radi brzopleto, prvo sanacija pa sad konzultanti… Umjesto da se dobro snimilo stanje, da se na ozbiljan način pristupilo rješavanju problema, čitav sustav zdravstva će se dovesti u vrlo tešku situaciju. Volio bih da nisam u pravu, kazao je Zrilić.

Foto: Marin GOSPIĆ

Izvor: Zadarski list/ZDanas