fbpx

Bowen terapiji – komplementarni način liječenja brojnih zdravstvenih problema

Fizioterapeutkinja i bowenerapeutkinja Dejana Matković, održala je predavanje o Bowen terapiji – komplementarnom načinu liječenja brojnih zdravstvenih problema koji je osmislio i usavršio australski fizioterapeut Thomas Ambrose Bowen. Predavanje je održano u okviru Tjedna Bowena, koji se obilježava u cijelom svijetu od 12. do 18. travnja, a Zadrani su sve o temi mogli poslušati utorak u Gradskoj knjižnici Zadar. Matković je okupljene upoznala s teorijskom podlogom terapije te je istu i praktično demonstrirala na licu mjesta, na dvije osobe, koje su svjedočile o pozitivnim učincima napravljenog.

Istaknuvši kako Bowen terapija može izvrsno nadopunjavati druge metode liječenja, koje nudi moderna medicina, bowenerapeutkinja nije propustila izdvojiti sve dobrobiti njene primjene.

– Terapija je nenasilna i nježna i može se primjenjivati kod svih ljudi, od novorođenčadi i trudnica do osoba narušenog zdravlja kao i starijih osoba. Koristimo je za smanjenje boli te kao preventivu i opuštajuću terapiju. Značajna poboljšanja primjenom Bowen terapije su zabilježena kod bolova u vratu i ramenima, bolova u leđima, išijasa i ostalih problema s kralježnicom, glavobolje, migrene, problema s koljenima, zglobovima, stopalima, kod sindroma karpalnog kanala i teniskog lakta, sportskih ozljeda, menstrualnih i hormonskih poremećaja, problema s grudima, inkontinencije i problema s prostatom, neplodnosti, problema s probavom i crijevima, a nije zanemariva ni činjenica da ova terapija povećava tjelesnu spremnost i time pomaže sportašima da postignu bolje rezultate, dodala je Matković.

 Izvor: Zadarski list/ZDanas

 Foto: Marin GOSPIĆ