fbpx

Branimir Bilić na HTV-u: Kad će u Remetinec razni Kalmete, Linići, Pavići i Todorići?

GOST ovotjedne HTV-ove emisije Glas za čovjeka Branimira Bilića bio je sociolog Renato Matić koji je na samom početku istaknuo da su razmjeri korupcije u hrvatskom društvu, kao i šteta koja njome nastaje, totalni, “što znači da nema dijela društva koje nije premreženo korupcijom”.

“Hrvatsko je društvo tvornica korupcije”
“Hrvatsko društvo je tvornica korupcije jer su se obrasci korupcije toliko stabilizirali na svim razinama i u svim porama društva da ih gotovo ne primjećujemo kao čudne. Koruptivno djelovanje je postalo stil i način života od kojega ne odustaje gotovo nitko”, istaknuo je.

“Interesne skupine, a možemo ih nazvati i mafijom, čiji su interesi prije svega partikularni, dakle, nisu uopće narodni ni zajednički, te skupine imaju svoju državu. To je zadnji stadij, kada država postaje instrument u rukama prema građanima i narodu neprijateljski postavljene interesne skupine”, rekao je.

O Vladi i Nauti Lamjani: I nacistički holokaust je izveden po zakonu i sudskom nalogu
Komentirajući slučaj policijskog upada i nasilja u brodogradilištu Nauta Lamjana te Vladine isprike da je u tom slučaju sve učinjeno po zakonu, Matić je rekao da je upravo to isprika najgorih režima. “I nacistički holokaust je izveden po zakonu i sudskom nalogu i s time se doista ne treba igrati”, istaknuo je. “Ako zakoni nisu u interesu građana, u interesu svih društvenih vrijednosti na kojima se društvo temelji i može opstati, a to su pravednost i solidarnost, onda su ti zakoni jednako zločinački kao i oni koji ih nameću ljudima te provode partikularno prema svojim specijalnim interesima”, rekao je.

Na pitanje voditelja Branimir Bilića o tome zašto je u Hrvatskoj dvostranačko jednoumlje jače i od zakona i od demokracije, Matić je odgovorio: “Zato što su partija, politika i dvostranačko jednoumlje u temeljima hrvatske države, a ne zakoni i demokracija”. Istaknuo je solidarnost i pravednost koja se pokazala na djelu tijekom Domovinskog rata te rekao da bi društvo trebalo graditi svoju državu na takvim temeljima, a ne na jednopartijskom, monolitnom i totalitarnom modelu koji zapravo nikada kod nas nije prevladao.”

“Milanović i Karamarko se neće ispričati jer misle da su Bogom dani svima nama i da mi trebamo tom istom dragom Bogu biti zahvalni što nas oni vode u svijetlu budućnost”

Govoreći o mogućnosti isprike Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka za korupciju u koju su njihove stranke u prošlosti bile upletene, rekao je: “Kad bi oni u tome vidjeli nešto čudno, kad bi doista osjećali bilo kakvu odgovornost i lojalnost prema građanima, tada bi se vjerojatno, kao što je red u uređenim demokracijama, i ispričali. Naravno da oni to ne osjećaju, nego misle da su Bogom dani svima nama i da mi trebamo tom istom dragom Bogu biti zahvalni što nas oni vode u svijetlu budućnost.”

robertMaticHTV625
Sociolog Renato Matić

“Kada će u Remetinec članovi hrvatskog kutleraja?”
Bilić je Matiću tada postavio pitanje: “Kada će u Remetinec različiti Kalmete, Linići, Jakovčići, pa ja ću reći još i Ježići, Vrhovnici, Pavići, Todorići, Štrokovi, Končari, ispričavam se nekome od ove elite ako ga nisam nabrojio, i drugi dio bankarske, odvjetničke pa i medijske mafijaške strukture, dakle, jednog hrvatskog kutleraja?”

Matić je odgovorio: “Onog trenutka kada više ne budu potrebni i kada ispadnu iz igre, bilo kao nepodobni, bilo kao neposlušni i onog trenutka kada im se iz ruku izbiju argumenti kojima bi oni mogli tužiti, odnosno prokazivati one iznad sebe.”

“Već smo sedam-osam godina zreli za stručnu vladu”
Govorio je i o situaciji u kojoj domaća i strana mafija gospodare dijelom politike, zakona i medija rekavši da je to reketarenje društva i građana, “naprosto objavljeni rat građanima u kojemu takve strukture imaju moći da preduhitre bilo kakvu kritičku misao i bilo kakvu kapilarnu prijetnju te glas koji bi doveo u pitanje takav sustav”.

Ističe da smo već jedno sedam-osam godina u vrlo zreloj fazi da bi jedini izlaz iz ovakve atmosfere bila stručna vlada. “Ja stvarno mislim da su ukupna politička klima i logika, naslijeđena dijelom iz totalitarnog sustava, a dijelom naslijeđena iz svake prethodne strukture, koja nas na određeni način drži za vrat. Treba nam stručna vlada, odnosno skupina politički nezainteresiranih stručnjaka koji bi mogli obnoviti hrvatsku političku scenu”, završio je.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.

Izvor: index.hr