fbpx

Čašu vode u Beču platit će te i do 3 eura

Bečka Radnička komora oštro se je usprotivila naplaćivanju pitke vode iz vodovoda u ugostiteljskim objektima u Beču.

Da ni Beč nije više što je prije bio pokazuje podatak da sve veći broj bečkih restorana, barova i kafića naplaćuje čašu obične vode iz gradskog vodovoda, a cijene se kreću između 0,30 i 3,60 eura za pola litre.

Austrijski mediji pišu kako je prilikom obilaska 30 bečkih ugostiteljskih objekata, samo u njih tri čaša obične vode bila besplatna, te kako ovaj potez vlasnika tih objekata kritiziraju i brojni domaći i inozemni gosti.

Dok je u tradicionalnim bečkim kavanama čaša vode servirana uz kavu i dalje besplatna, u nekim restoranima, kafićima i barovima stoji od 1,80 eura naviše pa sve do 2,90 koliko stoji krigla vode. Neki ugostitelji koriste priliku pa i za posebnu čašu vode za razrjeđivanje voćnog soka traže dodatnih 1,80 eura.

Bečka Radnička komora oštro se je usprotivila naplaćivanju pitke vode iz vodovoda u ugostiteljskim objektima u Beču.

„Zahtijevati novac za vodu iz vodovoda, nije nešto iza čega bi se moglo stati“, rekla je u srijedu u Beču djelatnica Komore za zaštitu potrošača Gabriele Zgubic, istaknuvši da 1.000 litara te iste vode stoji vlasnike ugostiteljskih objekata samo 1,80 eura i zato, kako je podvukla, voda iz vodovoda za njihovu klijentelu „mora ostati besplatna“.

Prema slovu austrijskog zakona svaka kavana i drugi ugostiteljski objekt može da naplati svaku svoju uslugu koju ponudi pa tako i malu čašu vode iz vodovoda koju služe uz kavu, no po kojoj cijeni, drugo je pitanje, dodaju mediji. Navode argumente dosjetljivih bečkih ugostitelja da vodu naplaćuju jer ju pročišćavaju posebnim aparatima, da im besplatno konzumiranja vode znatno snižava potrošnju bezalkoholnih pića te kako i serviranje čaše vode također nešto košta. Ali zasigurno ne 1,80 eura koliko stoji 1.000 litara vode iz bečkog vodovoda.

Izvor: Večernji list/ZDanas