fbpx

Cedulin prvo obrađuju arheolozi

Projekt novog TIC-a na samom ulazu u grad, u okviru palače Cedulin, Zadru će osigurati možda i najljepši turističko-informativni centar u Hrvatskoj, a da sve bude spremno kada stignu rezultati natječaja za Europske fondove Turistička zajednica grada Zadra naručila je ovih dana, kao investitor, konzervatosko-arheološke radove i čišćenje prostora oko palače koji je, na žalost, s godinama postao mali deponij prolaznika. Sondiranje za kasnije arheološke radove, kao i sve druge radnje izvodi se u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika uz odobrenje konzervatora, a kako nam je rekao Zvonko Šupe, direktor TZ grada Zadra, pripremni radovi mogli bi biti gotovi kroz ovaj mjesec.

– Ovo je samo jedan minimalni dio raščišćavanja, pripremanja za ono što bi moglo uslijediti, nadamo se vrlo skoro, a to je novi TIC. Ako ne bude nekih bitnijih arheoloških nalaza, što naravno sada ne možemo predvidjeti, sve skupa ne bi trebalo predugo trajati i moglo bi završiti do konca mjeseca, rekao je Šupe.

Tako bi, kada rezultati natječaja budu poznati, prostor već manje-više bio spreman za jedan od najvećih projekata u gradu Zadru kojem cilj nije samo obnova palače Cedulin i stavljanje u funkciju ureda, već i stvaranje mjesta ulaska u Grad Zadar s brendiranjem višnje maraške, ali i njeno uključivanje u ugostiteljsko i turističku ponudu kroz gastronomsku ponudu, ponudu pića, definiranje višnje maraške kao brenda sa znakom istaknutim na svakom objektu koji bude zadovoljavao određene kriterije. U planu je i otvoreni pokazni muzej uz palaču Cedulin gdje će se prikazivati kako se to nekad prerađivala višnja maraška.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: Dino STANIN/PIXSELL