fbpx

Dan otvorenih vrata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Zadarske županije

U Tjednu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Zadarske županije danas je Dan otvorenih vrata. Sudjeluje pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ujedno i redovitih izlagača na Seljačkoj tržnici.

U sklopu obilaska svoje košnice pokazao je i Mladen Jezidžić, koji se pčelarstvom bavi već 7 godina:

Evo ovo je leglo. Ovo sve što je poklopljeno tu je leglo i tu su mlade pčele.

S prodajom su dodaje zadovoljni posebno kada se uzme u obzir kriza. Puno im je ove godine pomogla i seljačka tržnica na kojoj su prodali 60 posto svojih proizvoda. Za razliku od prethodnih godina ova je za pčele dobro počela no prerano je govoriti hoće li tako i završiti:

Zadnje dvi-tri godine sami smo svi primijetili da je bilo prvo dvije godine suše, katastrofa, pa je onda prošle godine bilo previše kiše. Ova je godina dobro počela. Znači bilo je dovoljno kiše. Malo je razvoj počeo ranije. Toplo je bilo nije bilo neke jake zime, ali mi ne možemo ocijeniti godinu što se tiče pčelarstva dok ne prođe šesti mjesec.

Kaže i kako im sam ulazak u EU nije donio previše toga jer su premali, no donijela im je prilagodba Europskoj uniji odnosno promjena načina dodjele poticaja te se već nekoliko godina ne dodjeljuju poticaji po košnici:

Po meni je to i bolje jer sad morate prvo nešto uložiti, znači nabaviti košnice repromaterijal, i onda tražite od države poticaje za nešto što ste vi već uložili, dobijete oko 40-50% povrata tih sredstava. Znači samo onaj koji je ozbiljan, koji ulaže to dobije nazad. Onaj koji ima određen broj košnica, a ništa ne radi ništa ne kupuje ne širi on ne dobije.

Svoje OPG-ove i proizvode predstavili su i proizvođači iz Vrsi, Poličnika, Vukšića i Stankovaca. Inače u Zadarskoj je županiji registrirano više od 7 000 OPG-ova koji obrađuju preko 23 000 hektara zemljišta, a u sklopu njihovog tjedna sutra će se u IMPACT centru održati i niz predavanja s početkom u 10 sati.

Izvor: HRT/ZDanas