fbpx

Daniel Paleka matematički državni prvak

Matematički državni prvak među drugim razredima srednjih škola Daniel Paleka novim plasmanom samo je nastavio svoj dugogodišnji niz izvrsnih plasmana u Hrvatskoj ali i dalje, kada su u pitanju prirodoslovno-matematičke znanosti. Ovaj izvrstan učenik s natjecanjima je počeo u četvrtom razredu osnovne škole kada se okušao u istom predmetu. U petom razredu po prvi put se plasirao na državno natjecanje kada je odmah postao prvakom. U sedmom razredu ponovno je bio prvak, a s fizikom se na državnoj razini počeo baviti u srednjoj školi.

Bronca na srednjoeuropskoj olimpijadi

Daniel je do sada postigao i uspjehe izvan Hrvatske, poput brončane medalje na srednjoeuropskoj olimpijadi, no državno natjecanje je – državno natjecanje.

– Ono ima nekakvu vrijednost. Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dijeli oskare znanja za postignute uspjehe na državnim natjecanjima tako da postoji svojevrsno natjecanje među mojim prijateljima iz Zagreba tko će više oskara skupiti, tako da je ovo jedan korak prema naprijed u toj trci. Drago mi je zbog tog prvog mjesta. A kako u razredu već cijelu godinu govorim kako ću biti državni prvak evo ispunjavam svoja obećanja, uz smiješak odgovara Daniel.

Do sada ih je, kaže, skupio četiri, a slijede mu još dva kipića. Takozvani oscari se dijele za prva mjesta u bilo kakvim državnim natjecanjima te medaljama u eropskim natjecanjima. Prvi u njihovom privatnom poretku ima oko osam, devet oskara tako da Daniel sa svojih šest primjeraka kotira dosta visoko.

Osim u matematici natječe se i u informatici i fizici, gdje je prošle godine bio drugi na državnom natjecanju. Priprema se s mentorima, ali tu je i jako puno samostalnog rada, počevši od rješavanja testova s prijašnjih državnih natjecanja što radi svoje cijelo školovanje.

Ipak, “pravo” pripremanje je počelo kada je krenuo na srednjoeuropsko natjecanje.

Pripreme

– Tada sam otišao u Zagreb na 20 dana priprema tijekom kojih sam imao od osam do deset sati predavanja dnevno. Tada sam i vidio što zapravo trebam raditi pa sam počeo prikupljati različite materijale iz Amerike, Rumunjske, Kine… te počeo rješavati po njima. Taj standardni način rješavanja postojećih zadataka s državnih natjecanja ne prakticiram već neko vrijeme, odnosno otkako sam riješio sva pitanja iz državnih natjecanja, a to je bilo u devetom mjesecu prošle godine.

Daniel materijale pronalazi na internetu, a njegov princip rada jako sliči onome što rade studenti matematike. Samo što on ne sudjeluje na predavanjima.

– Uzimam skripte i onda sam pokušavam odgonetnuti i onda to primijeniti. Pa na facebooku pitam studente da mi daju neke zadatke i onda ih pokušam riješiti i tako… Najbolje se uči od onih koji su to sve prošli, kaže Paleka.

Ovom mladom geniju nainteresantnija je, kaže, matematika u kojoj je i najbolji. U tom smjeru planira ići i dalje. Ukoliko upiše studij u Hrvatskoj to će navjerojatnije biti matematički smjer PMF-a u Zagrebu, no postoje i opcije za Cambridge. Za mjesto vjeruje da će se uspjeti izboriti, no potrebno je izboriti i stipendiju, kaže.

– Postoje drugi problemi koji nisu vezani s težinom faksa, a to je logistika, poput putovanja na rokove četiri puta godišnje. Jer, nitko ne boravi tamo cijele godine, već putuje, pojašnjava Daniel koji je kao mentora za pripremu za Državno natjecanje naveo bivšeg učenika Gimnazije Franje Petrića, Roka Žaju, koji mu je, kaže, inspiracija za daljnji rad.

– Običaj je u Zagrebu da učenici imaju pripreme sa studentima, što mi ovdje nemamo priliku jer nema takvog fakulteta. Roko je postigao uspjeh u vidu treće nagrade na seniorskoj olimpijadi i eto to sam napravio da i ja za promjenu imam svog mentora studenta, uz smiješak pojašnjava Daniel.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: Marin GOSPIĆ