fbpx

Forum Blues Bar nastupaju u Caffe baru Forum

Chui (Čuj) na starom afričkom Swahili jeziku znači leopard, dok u hrvatskom glazbenom pojmovniku predstavlja jedan od najboljih sastava avangardne instrumentalne scene. Debi albumom u ljeto 2012. zagrebački trio prebrisao je žanrovske granice vješto stapajući jazz, elektroniku, funk, post rock i ambijentalnu glazbu u nešto što će kritika nazvati “internacionalno relevantnim proizvodom”, a publika – bez obzira na deklarativnu pripadnost različitim pravcima – vrlo lako prihvatiti kao svoje.

U samo godinu dana i s jednim studijskim izdanjem “vanzemaljac” Chui je postao sinonim kreativnog izraza koji će podjednako zaintrigirati jazz sladokusce i zaljubljenike u progresivni rock, a još će veće zanimanje potaknuti s drugim albumom “The second arrival”, objavljenim potkraj 2013. (snimljeni za Dancing Bear). Oba izdanja Chui će promovirati 18. travnja u Zadru, kada će u sklopu projekta Forum Blues Bar nastupiti u Caffe baru Forum.

Bit će to jedno od najuzbudljivijih ovosezonskih gostovanja u zadarskom “crossroadu”, posebno iz razloga što će se Kalelargom razlijegati utjecaji Miles Davisa, Medeski Martin & Wooda, Franka Zappe, Herbie Hancocka, Esbjorn Svensson trija… Na glavnoj ulici Krševanovog grada svirat će i “Kalelarga”, zgoditak s drugog albuma koji je posvećen Krešimiru Ćosiću, ili riječima Chuija: “Čovjeku s druge planete”, a zatim i cijeli niz originalno orkestriranih instrumentala koji su ovaj trio pogurali do nacionalne aklamacije.

Toni Starešinić – klavijature i elektronika, Vojkan Jocić – saksofon i elektronika i Janko Novoselić – bubnjevi sviraju i stvaraju jazz, ali verziju koja je potpuno oprečna ustaljenom poimanju žanra kao komornog i teško probavljivog prosječnom uhu. Polazna točka za kreaciju nerijetko im je funkom pogonjeni groove, a kada se glazbena arhitektura bazira na ovakvim temeljima zajamčeno je sve osim neuzbudljivog nastupa.

 

Izvor: ZL/ZDanas