fbpx

Gašenje požara u CIOS-u bi moglo potrajati još dva dana, Zmajlović zabranio rad CE-ZA-R-u!

Požar u skladištu tvrtke CIOS na zagrebačkom Jankomiru je lokaliziran i sad se detaljno gasi. To će trajati možda i dva dana zbog velike količine materijala koji je bio zahvaćen, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

U požaru koji je jučer izbio u skladištu tvrtke CIOS na zagrebačkom Jankomiru su lakše ozlijeđene tri osobe, izvijestila je danas zagrebačka policija, koja bi danas mogla početi provoditi očevid.

Osim, vatrogasca kojem je zbog lakše ozljede oka pomoć pružena u Rebru, prva pomoć je na mjestu događaja pružena 25-godišnjaku i 41-godišnjaku, najvjerojatnije jer su se nagutali dima, doznaje se u Hitnoj službi.

Voditeljica uprave CIOS-a Tajana Tomašević kazala je pak da je prema njihovim podacima lakše ozljeđen jedan vatrogasac kojem je “nešto” upalo u oko, dok im druga dva slučaja nisu poznata.

Požar, koji je iz neutvrđenih razloga izbio jučer oko 13,30 sati, sinoć je lokaliziran, a sada ga se detaljno gasi što bi, zbog velike količine zahvaćenog materijala moglo potrajati dva dana.

Prema grubim procjenama požarom je zahvaćeno oko 10 tisuća kubika materijala.

Hlade dio po dio požarišta

Radnici CIOS-a strojevima premještaju materijal na požarištu, a vatrogasci gase i hlade dio po dio i to detaljno gašenje bi moglo potrajati i dva dana jer je po gruboj procjeni 10 tisuća kubika zahvaćenog materijala, rekao je jutros Hini zapovjednik postrojbe Mladen Malčić.

Najveći problem za vatrogasce su kocke prešanih automobila jer metal zahvaćen požarom dosegne temperaturu i do tisuću stupnjeva, tako da se one, kao i drugi materijal koji je bio zahvaćen vatrom, premještaju, odvajaju pjenom, gase dio po dio i hlade, objašnjava Malčić.

Sada je na tom poslu 60-ak vatrogasaca i 20-ak vozila, po pola iz Javne i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi. Kiša je pomogla hlađenju i spustila je čestice.

Vatrogasci su jučer obranili sve objekte tako niti jedan nije zahvaćen požarom, nije bilo ni ozbiljnijih ozljeda, rekao je. Južni vjetar koji je puhao jučer poslijepodne udvostručio je područje požara, a gašenju je uvelike pomoglo kad je dobava vode za vodene topove riješena crpljenjem iz jezerca u blizini CIOS-a, ispričao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Malčić.

Ministarstvo zdravlja ukinulo preporuku građanima da ne izlaze iz kuća

S obzirom da je požar na skladištu tvrtke CIOS na Jankomiru pod nadzorom, Ministarstvo zdravlja ukinulo je jutros preporuku stanovnicima da ne izlaze iz svojih kuća i stanova, no i dalje ih upozorava da je potrebno izbjegavati izlaganje dimu u neposrednoj blizini požarišta.

Preporuka je također da se obrati posebna pozornost na malu djecu kako ne bi skupljali predmete s tla i kako se na tlu ne bi igrali sve dok se ne načini analiza tla oko požarišta i u područjima koje je zahvatio dimni oblak za vrijeme jučerašnjeg požara.

I dalje treba biti na oprezu te pratiti elektroničke medije i internetske stranice Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih institucija radi preporuka u ponašanju u slučaju promjene stanja na požarištu, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Vatra na skladištu tvrtke CIOS na Jankomiru je pod nadzorom, iako požar u potpunosti još nije ugašen.

I Zavod za javno zdravstvo i dalje preporuča građanima da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta, iako analiza uzorka zraka uzetih tijekom požara u CIOS-u ne ukazuju na odstupanja od graničnih vrijednosti.

“Inspekcija zaštite okoliša izašla je jučer na teren, no zbog požara koji je još bio aktivan nismo bili u mogućnosti obaviti nadzor. Po nalogu policije, inspektorice su napustile područje a s nadzorom nastavljamo kad se za to stvore uvjeti.

CE-ZA-R d.o.o. za lokaciju u Jankomiru posjeduje valjane dozvole za gospodarenje otpadom i to:

* Dozvolu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva od 16.12.2011. za skupljanje, privremeno skladištenje i oporabu opasnog otpada (istrošena vozila, opasne komponente – nauljene blokove motora, mjenjač itd.), odbačenu opremu koja sadrži rashladni medij, metalni otpad koji potječe od demontaže starih postrojenja, strojeva i uređaja, odbačenu električnu i elektroničku opremu, ambalažu koja sadrži opasne tvari, flourescentne cijevi, transformatore i kondenzatore koji sadrže PCB.

* Dozvolu Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj od 2. studenog 2011. za skupljanje, skladištenje, oporabu i obradu neopasnog i inertnog otpada (velik broj vrsta otpada)

* Obje dozvole vrijede do 2016. godine.

Kroz redovite nadzore Inspekcija zaštite okoliša kontrolira usklađenost rada tvrtke s dozvola i tijekom zadnje kontrole u srpnju 2013. nisu utvrđene povrede u radu.

Požar gasilo oko 200 pripadnika raznih službu

“Intervencija gašenja požara u CIOS.u još uvijek traje, ali je požar lokaliziran. Na intervenciji je od jučer 14.04.2014, 13.36 sati do jutros u 7.30 sati sudjelovalo oko 200 profesionalaca iz raznih službi.

Donosimo pregled intervencije:

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba intervenirala je sa 14 vozila i 50 profesionalnih vatrogasaca. Intervenciji su se priključila dobrovoljna vatrogasna društva Sesvete, Odra, Kustošija, Hrašće, Mala Mlaka, Lužan, Dragonožec, Moravče i Kupinečki Kraljevec, sa 40 dobrovoljnih vatrogasaca. Požar se gasio i iz zraka sa dva helikoptera. Zagrebački holding, podružnice Čistoća i Vodoopskrba i odvodnja su intervenirali sa tri cisterne.

Pomoć je u večernjim satima stigla iz susjednih županija. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije poslala je dobrovoljna vatrogasna društva Stupnik, Sv. Nedjelja, Rakitje, Šenkovec i Brdovec sa 15 vatrogasaca a iz Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije s pet vatrogasaca stigao je DVD Stružec.

Pored toga, osim Ureda za upravljanje u hitnim situacijama na intervenciji su bili Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, PU zagrebačka i DUZS.

Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar uzrokovao je dva uzorka zraka i jedan uzorak izgorenog materijala. Rezultati udjela plinova u zraku tijekom jučerašnjeg dana ne ukazuju na odstupanja od graničnih vrijednosti. Preliminarna analiza uzorka zraka uzorkovanog tijekom požara u 17 h nije pokazala prisutnost benzena i njegovih supstituenata (BTX) i policikličkih aromatskih ugljikovodika B(a)Py – benzapiren. Danas će se ponoviti uzorkovanje.

Preporuke za javnost:

Preporučamo nastavak izbjegavanja nepotrebnog kretanja i zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta. Građanima koji pripadaju najosjetljivijim skupinama poput osoba s kroničnim respiratornim ili kardiovaskularnim bolestima, maloj djeci ili jako starim osobama, trenutno preporučamo iz preventivnih razloga ostanak doma. Ostali građani mogu obavljati svoje obvezne dnevne aktivnosti”, stoji u priopćenju koje je nešto prije 10 sati stiglo iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

I MORH-ov helikopter gasio požar na Jankomiru, izbacio 74 tone vode

“Helikopter Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, u popodnevnim je satima, u ponedjeljak, 14. travnja 2014., upućen na područje Jankomira u Zagrebu, kako bi pomogao u gašenju velikog požara koji je izbio u pogonima tvrtke za preradu industrijskog otpada C.I.O.S.

Zahtjev za pomoć u gašenju MORH-u je uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), nakon čega je odmah iz Lučkog poletio helikopter opremljen sa specijalnim vjedrom, tzv. bambi bucketom, u koji stane dvije do tri tone vode. Toliko se u jednom naletu može ispustiti na područje zahvaćeno požarom.

S obzirom da se vatra koja je izbila u pogonima C.I.O.S-a brzo širila, a situaciju dodatno otežavao jak vjetar i nepristupačan teren, pomoć iz zraka koju je pružao helikopter HRZ i PZO-a bila je itekako važna za stavljanje požara pod kontrolu.

Helikopter Mi-171Sh sudjelovao je u gašenju požara jučer, u vremenu od 15.55 do 20.00 sati pri čemu je ostvario 40 letova u trajanju od 3 sata i 35 minuta, te je utrošio 2700 litara goriva i izbacio 74 tone vode”, stoji u priopćenju MORH-a.

Izvor: Index.hr