fbpx

HGK oštetio preplaćenim slikama, a Kraš kupnjom bagera: Ceh 980.000 kuna

Trinaest kilograma lakši Nadan Vidošević nakon pet mjeseci izišao iz zatvora u Remetincu

U odijelu i s kravatom, noseći dvije torbe, Nadan Vidošević jučer je oko 13 sati za sobom zatvorio velika metalna vrata Remetinca, pet mjeseci nakon što je onamo ušao. Dočekao ga je odvjetnik Dražen Delač s kojim se uputio prema parkingu. Uz široki osmijeh i, prema vlastitim riječima, lakši 13 kilograma, bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) – koju je po sumnjama istražitelja oštetio za 35 milijuna kuna – okupljenim je novinarima rekao da se osjeća sretno i uzbuđeno i da mu je drago što je izišao. Novo proširenje istrage kojim ga se tereti za nanošenje štete Krašu i HGK nije želio komentirati.
– Sud je jedino mjesto gdje se može braniti čast, ugled, imovina i sloboda. Neću ovdje reći kako ću dokazati nevinost – izgovorio je Vidošević, uvjeren da jedino može biti siguran da će dokazati podrijetlo svoje imovine kojom sada ne smije raspolagati.

Razlika u privatnu zbirku

– Zar mislite da ijedan pojedinac može zaustaviti onu lavinu koja je bila putem medija? To jednostavno ne možete, možete samo na sudu u normalnom postupku iznositi svoje argumente – rekao je Vidošević.

Novo proširenje istrage odnosi se na kupnju bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru te kupnju slika hrvatskih autora za HGK. Istražitelji vjeruju da imaju dovoljno dokaza da je Vidošević u Terra Jaski odabrao bager vrijedan više od 230.000 kuna, što je platio Kraš u kojem je bio predsjednik uprave. Učinio je to posredstvom savjetnice za nekretnine Vesne Rodić te potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša Jadranke Ivčić. Vesna Rodić, odnosno njezina tvrtka, bila je formalni kupac bagera koji je platila tvornica slatkiša, i to tako da im je Rodić ispostavila fakturu za obavljeni posao procjene nekretnine. Na nalozima za te transakcije navodno je Vidoševićev potpis, a Vesna Rodić sačuvala je, čini se, podosta pisanih tragova. Među ostalim, tu su dopisi slani putem telefaksa kojim se koristio Nadan Vidošević.

Zaposlenici Terra Jaske kazali su da se sjećaju kada je Vidošević dolazio k njima i birao bager. Njegov dolazak im je bio ranije najavljen. No, ubrzo nakon što je bager stigao na imanje Vidoševićevih u Gorskom kotaru, bivši šef HGK navodno je htio imati veći i jači stroj koji je stajao oko 370 tisuća kuna. Zato je vratio “bagerčić” i doplatio više od stotinu tisuća kuna za novi. Novac je Vesni Rodić, koja je sve to odrađivala, odnijela Vidoševićeva supruga Ina. U ovom dijelu istrage osim Vidoševića osumnjičene su i Vesna Rodić i Jadranka Ivčić koju USKOK još nije ispitao pa je ona među svjedocima s kojima Vidošević nakon izlaska na slobodu ne smije kontaktirati. Zabranjen mu je i razgovor s galeristom Damirom Grubićem koji nije ispitan zbog bolesti. Istražitelji vjeruju da je Vidošević oštetio HGK za 750.000 kuna kupnjom slika preko galerije čiji su vlasnici bivši supruzi Damir i Jasna Mrakovčić Grubić. Iz dosadašnjih dokaza proizlazi da su Grubići po cijeni većoj od stvarne Komori prodali 30 slika. Za razliku tako pribavljenog novca kupovali su umjetnine Vidoševiću za njegovu privatnu zbirku. To što je u svojoj kolekciji imao brojne vrijedne slike i stare knjige Nadan Vidošević ne smatra nikakvim grijehom, već kaže da bi “ to trebalo biti nešto na što bi netko morao i reći hvala”.

Upoznao “nove, divne ljude”

Boravak u zatvoru naučio ga je da su mu svi bili prijatelji kada je bio na vrhu. – Kad se nađete na dnu, onda otkrijete neke divne nove ljude koje zapravo niste poznavali – izgovorio je Vidošević pa pozdravio ljude u zatvoru u Remetincu i s jedne i s druge strane brave. – S njima sam proveo i neke vrlo lijepe trenutke – kazao je.

Bivšeg premijera Ivu Sanadera nije imao prilike sresti, ali su, jer su bili smješteni jedan iza drugoga, imali prilike mahnuti si i pozdraviti se.

U zatvoru se, kaže Vidošević, imao vremena posvetiti sebi.

– Evo, imao sam priliku svaki dan dva sata hodati. Toga se nikada ne bih sjetio da sam bio na slobodi – rekao je Vidošević.

Ta dva sata šetnje zatvorskim krugom Vidošević je provodio sa Sašom Marijančevićem, srbijanskim kriminalcem koji se prije dvije godine “proslavio” skokom kroz prozor zagrebačkog Županijskog suda.

Nakon što je novinarima pred Remetincem dao izjave, Vidošević se požurio kući, u vilu Gornje Prekrižje gdje ga je čekala obitelj.

Trik sa slikama
Za trideset precijenjenih umjetnina Komora je dala 830.000 kuna

Na popisu precijenjenih umjetnina koje su prodavane preko Galerije Grubić djela su Ivana Andrijanića, Željka Kipkea, Gorana Fruka, Igora Kirina, Zoltana Novaka, Ivane Fiolić, Petre Grozaj, Danijele Pal, Igora Pala, Tomislava Buntaka… Ukupno je riječ o 30 slika koje su plaćene 830.000 kuna pa je tako HGK oštećen za 750.000 kuna.

Iako smo jučer uspjeli dobiti Damira Grubića, kazao nam je da ne može ništa reći o proširenju istrage jer je netom operiran. Stoga nas je uputio na svoju bivšu suprugu Jasnu Grubić za koju nam je kazao da je nakon ispitivanja u policiji puštena na slobodu. No, ona se nije javljala. (pmž, mb)

Nije žalio novca
Milijun kuna potrošio za ukrasno bilje u Gorskom kotaru

Da Nadan Vidošević ima specifičan ukus, vidjelo se prije pet godina kada je u jeku predsjedničke kampanje pozvao novinare na svoje velebno imanje u Gorskom kotaru. U selu Hlevci između Skrada i Ravne Gore Vidošević je stvorio pravo malo carstvo, vrijedno prema nekim procjenama oko deset milijuna kuna.

– Ovo je komad raja koji u svako godišnje doba ima svoje čari: je­­sen sa svojim bojama i gljivama, zimi je sve pod snijegom kao u baj­­ci, u proljeće i ljeto uživamo u zelenilu – ispričao je za Gloriju Nadan Vi­­do­­še­vić u rujnu 2009. godine za svoje imanje.

Na zemljištu koje se, prema novinskim napisima, prostire na oko 50 tisuća četvornih metara, nalazi se luksuzna planinska kuća s garažom te gospodarske zgrade. Na imanju je Vidošević imao i skijalište, teniski teren, konjušnicu, umjetno jezero… Imao je i pravi mali mini zoološki vrt s patuljastim konjićima i svinjama. Danas životinja na imanju više nema, a jezero je isušeno. Ono što je javnost najviše zagolicalo jest činjenica da je imanje sagrađeno kao planinarski dom jer se jedino tako i moglo sagraditi izvan građevinske zone.

Za uređenje svog “komadića raja” Nadan Vidošević nije žalio novca. Samo za ukrasno bilje za imanje u Gorskom kotaru potrošio je, doznajemo, čak milijun kuna. Navodno je taj iznos “iskeširao”.

Za radove u Gorskom kotaru bio mu je potreban i bager koji mu je, tvrdi se u najnovijem proširenju istrage, kupio Kraš. No kako nije bio zadovoljan jačinom tog stroja, nakon pola godine zamijenio ga je jačim i skupljim bagerom koji je stajao oko 370.000 kuna. (pmž, mb)

Izvor: VL